Световния ден за борба с алергиите отбелязваме днес

8 юли се отбелязва като Световен ден за борба с алергиите от 2005 г., по инициатива на Световната организация за борба с алергиите. Целта е популяризиране на информацията за алергичните заболявания, да се акцентира върху необходимостта от профилактиката и претенцията им.

Алергичните заболявания и съпътстващите ги имунопатологии се разрастват неудържимо през последните години. Според статистика на СЗО, в световен мащаб, страдащите от различни форми на алергии са между 20% до 40% от хората.

Само за последните 20-25 години страдащите от различни алергии, бронхиална астма, атопичен дерматит и алергичен ринит са се увеличили 3 пъти. Увеличението се дължи до голяма степен на факторите на околната среда – драстичното замърсяване и факта, че хората са в контакт с многобройни изкуствено създадени субстанции, несъществували до преди 20 години. Според учените алергичните заболявания са на второ място по брой на засегнати пациенти.

Алергиите се определят като свръх реакция на организма към вещество (алерген), което се приема от него като вредно, дори и в действителност да не е такова.

При попадането на чужди субстанции в организма, нормално се провокира реакция на имунната система, с цел да се защити от потенциалното им вредно въздействие.

Съществуват различни начини, по които имунната система се бори с чуждите елементи и защитава организма. Такъв метод е образуването на антитела, които да неутрализират антигените. Алергичната реакция е патологичен имунен отговор към разнообразни агенти, с които организмът ни влиза в контакт по един или друг повод. Понякога, обаче чуждите субстанции, попаднали в тялото, в действителност не са реална заплаха за него.

Проучвания показват, че алергичните реакции не са ограничени от определен сезон или място.

Психологическият стрес, напрежението и забързаният начин на живот също са предпоставка за зачестяване на алергичните заболявания.