film izle

Плевенската диря в ХуЛите от тазгодишния литературен конкурс

Вяра Савова изработи статуетката и дари хонорара си, Джими посади дърво в двора на „Радиното училище“

На 7 юли в „Радиното училище“ в Сопот бяха обявени победителите в V национален конкурс „Състояние на полет“, с което стартираха и Вазовите празници в града.

Сдружение „ХуЛите“ осигури статуетки за първите места в категориите, връчени от авторката им от Плевен – Вяра Савова, която ги изработи безвъзмездно, като дари хонорара си на сайта.

Плевенчанин е и Найден Найденов – един от създателите на ХуЛите. Той се грижи за призовете и търси автори за тях. И получи лична награда с любов и намигване. За предишния конкурс автори на приза бяха плевенските художници Диян Павлов – Джими като проектант и  Пламен Рачев – изпълнител.

В този конкурс произведенията оценява жури в състав: Недялко Йорданов – председател на журито, поет, белетрист, драматург, носител на много международни и национални награди и отличия, между които Национална награда за литература „Иван Вазов“, връчена му на 09.07.2007 г. в гр.Сопот; Ники Комедвенска – член на журито, поетеса, редактор в Издателство ХуЛите и модератор в сайта. Носителка на награда на вестник „Ретро“ за 2012, награда за дебютна книга „Дамян Дамянов“ 2014, награда в конкурса „Пролет моя“ 2014; Иван Нечев – член на журито, в ръководството на „Дружество на българските писатели“ – Карлово.

В конкурса са участвали 72 произведения – поезия и проза, от 42 автори.

След награждаването, в 10-те минути слънце, подарени свише, Джими посади в двора на „Радиното училище” дръвче Гинко билоба – „Подарено от Творителница О’Писменехъ и посадено за ХуЛите, за поезията и прозата, за писаното слово, за Творителница О’Писменехъ, за Вазовите празници и за Дядо Вазов, чиито рожден ден е днес, в църковния двор, където е Радиното училище”, е посвещението, с което плевенският просветител посади дървото.

Снимки: Диян Павлов – Джими

Всички публикации

"Bg Север" - Новини на часа. Информационен сайт, новини от Плевен и региона, анализи, коментари, рубрики, информация