film izle

Отзвук: „Набуко“ и „Аида“ в „Кайлъка“ под звездите

VIVA L`OPERA! VIVA VERDI!

В две поредни вечери (на 2 и 3 юли) Плевен живя с музиката на Верди: „Набуко“, операта, превърнала младия композитор в любимец на Италия и прекрасната „Аида“, донесла на зрелия Верди непреходна световна слава. Нищо необичайно в избора на заглавия за представления на открито. Външно погледнато двете опери си приличат: екзотични сюжети от дълбоката древност, драмата в любовния триъгълник – две принцеси се борят за любовта на прославен воин, пред героите стои съдбовен избор – между любовта и предаността към родината… Да се представят „Набуко“ и „Аида“ в летните музикални фестивали е отдавнашна традиция, на която не изневери и Плевенската филхармония, предлагайки на своята публика грандиозен финал на един много силен и успешен музикален сезон. След 30-годишно прекъсване беше възродена амбициозната идея Летният театър в плевенския парк „Кайлъка“ да се превърне в оперна сцена, на която да се срещнат и партнират изпълнители от световна величина.

Само по себе си начинанието би изглеждало неизпълнимо без изключителния професионализъм на участниците: оркестърът на Плевенска филхармония, Общински хор „Гена Димитрова“ с диригент Анелия Дечева, хорът на Русенска опера с диригент Стиляна ДИМИТРОВА, режисьорът на двата спектакъла Надя Христозова, а на диригентския пулт – маестро Найден Тодоров. В ролите в „Набуко“ участваха Венцеслав Анастасов, Йорданка Дерилова, Ивайло Джуров, Георги Султанов, Петя Цонева, Красимир Дерилов, Емилия Джурова, Марио Петров… и 1400 души публика.  Интересно е да се види как хора, изкушена по-скоро от обещаното зрелище, отколкото от оперното изкуство, стават подвластни на магията на операта и в късните нощни часове, споделят един с друг възторга си.

„Аида“ – по-тежка, по-трудна и по-съвършена, надмина успеха от предишната вечер. Специалистите определят развитието в тази опера като „свободно течаща оперна форма“, в която всяка фраза, ария, дует или хор от партитурата са подчинени на драматургичната логика на произведението. Несъмнено „Аида“ е произведение, което изисква великолепни изпълнители – не само като гласове, но и като артисти, способни с изразните средства на оперния певец да предадат изключителния драматизъм на Вердиевите герои. Шанс, щастливо стечение на обстоятелствата, но преди всичко – мениджърския усет на директора на филхармонията Любомир Дяковски, събра на сцената изключителните певци: Цветелина ВАСИЛЕВА, Дарио ди ВИЕТРИ (Италия), Саня АНАСТАСИЯ (Сърбия), Ивайло ДЖУРОВ, Венцеслав АНАСТАСОВ, Юлиян КОНСТАНТИНОВ и др.

Невероятна Амнерис – разтърсваща, оставяща те без дъх, прекрасни Аида и Радамес, баси, които отново ни напомнят, че ненадминатите Борис Христов, Гяуров и Гюзелев са българи… Участието на известната в цял свят наша изпълнителка Цветелина Василева (в ролята на Аида), неслучайно наречена от критиците „българското оперно чудо”, е чест за всяка оперна сцена по света. Но да си партнираш с великолепното лирико-драматично сопрано е не само вдъхновение, но и предизвикателство, прието и издържано равностойно от сръбската певица Саня Анастасия. Мощният й, силно концентриран изравнен глас и динамичното присъствие на сцената, приковават вниманието на публиката към нейната Амнерис , още от първата фраза. Достойно и с лекота се справи с изпитанието да партнира на две световни прими и младият италиански тенор Дарио ди Виетри. Неговата зашеметяваща кариера започва веднага след специализацията му при Лучано Павароти и Бруна Балиони. Сред богатия му репертоар ролята на Радамес заема специално място – пял е в постановки на „Аида” из целия свят, в това число в театри в Русия, Рим, Арена ди Верона и под режисурата на Франко Дзефирели.

Оркестърът на Плевенската филхармония има преимуществото, че в годините на съществуването на Плевенската опера, той съвместяваше в дейността си и работата като оперен оркестър, специфика, която се постига с дълги години работа в оркестрината. Това, безспорно, е спомогнало за бързото справяне на състава с огромния музикален материал.

От „Аида“ се очаква да бъде зрелищна и пищна. Стилният и ефектен декор, красивите костюми и адекватното осветление напълно оправдаха това очакване. Режисурата, достолепна и изчистена, с обран, почти минималистичен мизансцен, сякаш създаваше живи картини с антични персонажи. Няма никакво съмнение обаче, че „главният режисьор“ на представлението е невероятният маестро Найден Тодоров – изключително ерудиран музикант и естет, с вкус и усет към музикалната драматургия. Той уверено водеше действието на операта напред, към емоционалната и драматична кулминация на финала, към прощалния дует на Радамес и Аида “La fatal pietra sovra me si chiuse” („Фаталният камък се затвори над мен”).

В постановката участваха и възпитаници в различни възрасти от балетната школа на читалище „Съгласие 1869” с ръководител Маня Попова. Очарованието на най-малките в Танца на негърчетата и ефектната хореография на по-големите, спечели симпатията на публиката, която дари танцьорите с продължителни аплодисменти.

Изброявайки достойнствата на представленията, задължително трябва да спомена за перфектното професионално озвучаване на това сложно акустично пространство, където сцената е оградена отвсякъде с гори и скали.

Двете Вердиеви вечери в Летния театър в „Кайлъка“ ще намерят трайно място в паметта на плевенчани като прекрасно преживяване, но след тях остава и малко носталгична тъга, спомен за времето, когато в Плевен имаше опера и Верди присъстваше в репертоара й всеки сезон. И още нещо, тези спектакли са доказателство, че във времето на глобалния свят в провинцията също могат да се случват културни събития на световно равнище. Остава ни и надеждата, че след още една година Плевенската „Сцена под звездите” отново ще срещне публиката с големи оперни артисти и вечните творби на оперния гений.

 

Ивет Костова

има 1 коментар
  1. Пенкова каза:

    Абе Костова театроведка или музиковедка е? Или цял живот хвали и си живее кефа?

Всички публикации

"Bg Север" - Новини на часа. Информационен сайт, новини от Плевен и региона, анализи, коментари, рубрики, информация