film izle

Стефан Бурджев обвини държавата за наводненията в Ракита и Садовец

Можехме ли да предотвратим или да намалим мащаба на щетите от бедствията, които се случиха в Ракита и Садовец в следствие проливните валежи преди десетина дни. Този въпрос разисква пред журналисти в клуба на БТА в Плевен народният представител Стефан Бурджев. В пресконференцията взе участие и кметът на Садовец Иван Рангелов.

До наводнението от 8 юли според Бурджев се е стигнало, защото не са отпуснати от държавата необходимите средства за превантивна дейност по водоемите. Още през 2012 година след поредно наводнение са били поискани от кметството в Садовец 203 000 лева за спешни превантивни действия, но държавните органи не са отпуснали нито стотинка, поясни депутатът.

Според него вина за преливането на язовирите в района – „Ракита-1” и „Ракита-2”, носи и общинското ръководство на Червен бряг, чиято собственост са двата водоема. До 2015 година язовирите са били отдадени на концесия, но това според Бурджев не освобождава община Червен бряг от задължението да осъществява контрол по действията на концесионера. По думите му общинското ръководство не е осъществявало ефективен контрол по поддръжката на водните обекти.

Кметът на Садовец Иван Рангелов потвърди, че най-голямата заплаха за селото е язовир „Ракита-1”, който има остаряла дига и е без всякакви съвременни съоръжения за отводняване. През последните 7 години той три пъти е заливал селото, като най-голямото наводнение е причинил тази година на 8 юли около 15 часа. Към 17,30 в Садовец се изливат и водите от другия прелял язовир „Ракита-2” /”Совашки дол”/ и наводняват дворове, оранжерии и къщи.

Народният представител постави въпроса и за лошата пътна инфраструктура в Плевенска област. Общата дължина на републиканската пътна мрежа в Плевенска област е около 800 километра, като 352 километра са пътища с изтичащ или изтекъл експлоатационен срок.

„Има ли въобще политика за развитие на пътната инфраструктура. През последните години средствата за поддържане на пътищата прогресивно намаляват. През 2016 г. са отпуснати 7 милиона и 600 хиляди лева, а през 2017 са около 5 милиона. Проблемът е, че няма никакво отношение на държавата към нашия регион и намаляват целевите пари, които се отпускат на Областно пътно управление”, алармира Бурджев.

Народният представител отправи критика и към общинските ръководства по места, посочвайки, че капиталовите разходи не винаги стигат до най-важните инфраструктурни обекти.

 

Всички публикации

"Bg Север" - Новини на часа. Информационен сайт, новини от Плевен и региона, анализи, коментари, рубрики, информация