film izle

Ангел Шопов: Не ми е тъжно за годините, които са минали. Наградата ми е, че нещо оставям след себе си

Днес се сбогуваме с Маестрото

Вчера, след кратко боледуване, завинаги ни напусна маестро Ангел Шопов. Поклонението е днес, от 12,30 часа в храм „Св. Троица“.

Композитор, диригент, акордеонист, неговото име трайно и за дълги години е вплетено с фолклорното изкуство на Плевен и на България. Дългогодишната му творческа дейност, забележителният му талант, безспорният му принос са неизменно свързани със Северняшкия ансамбъл, а в последните години и с Хора за македонски песни при Македонското културно-просветно дружество „Парашкев Цветков“ в Плевен.

Ангел Шопов е познат на плевенската публика още от 1960 година като виртуозен изпълнител на акордеон и музикант с подчертани музикални възможности, талантлив композитор.

Той е роден на 15 ноември 1939 г. в с. Въбел, Никополско.

Основно образование завършва в родното си село, а гимназия в гр. Никопол през 1957 г. Ангел е закърмен с песен. Една писклива гайда, най-мощната в ръцете на прадядото Кръстю Гуцов до края не дава мира на потомъка. Бащата Васил обича да пее, да весели близки и познати, а за малкия Ангел най-ценната вещ в къщи като че ли е грамофонът. Бащата поощрява любовта му към музиката и през есента на 1950 година купува 24-басов акордеон от музиканта Евлоги Мирев. След няколко години самоукият музикант попада при Васил Драмбозов, създал мандолинен оркестър в селото. През 1954 година директорът на Никополската гимназия му зачислява нов акордеон „Велтмайстер“, където е и корепетитор на новосъздадения танцов състав към гимназията.

При един гастрол в Никопол Илия Аргиров открива станалия известен гимназист и го кани в трупата си. Оттогава Ангел Шопов не се разделя със сцената. През 1959 г. идва първото признание на таланта. Ангел Шопов е окръжен първенец като изпълнител на народна музика. На републиканския фестивал се окичва с медал. На 15 декември 1959 г. е назначен за корепетитор на танцовия състав към новосъздадения Северняшки ансамбъл в Плевен.

Годината 1963 бележи ново развитие в творческия път на Ангел Шопов. В резултат на прозорливата професионална оценка на маестро Иван Вълев, главен художествен ръководител на ансамбъла по това време, и по негова препоръка и настояване Ангел Шопов е натоварен с отговорността и поема длъжността на диригент на обновения народен оркестър към ансамбъла. През годините той се утвърждава като основен музикант и организатор в него.

През 1992 година Ангел Шопов е назначен за главен художествен ръководител на Северняшкия ансамбъл

и остава такъв до края на 1999 година, когато приключва своята 40-годишна професионална творческа, изпълнителска и композиторска дейност в него.

През пролетта на 2001 г. Ангел Шопов е поканен за главен художествен ръководител и диригент на Хора за македонски песни при Македонското културно-просветно дружество „П. Цветков“ в Плевен, защото за твореца няма такова състояние като пенсионна възраст. В едно свое интервю, дадено за в. „Посредник“ през 1999 г. по повод 60 годишнината му и 40 годишната му творческа дейност Ангел Шопов казва:

Не ми е тъжно за годините, които са минали, защото бяха пълноценни и наградата ми е, че нещо оставям след себе си в ансамбъла и в нашия фолклор“.

И наистина Маестро Ангел Шопов оставя много оркестрови пиеси, много солови песни, обработки за хор и оркестър, музика към танцови постановки в репертоара на ансамбъла и сериозна композиторска дейност, с което обогатява и развива музикалната култура на Плевенския край. Ангел Шопов композира пиеси по-жизнени, по-бравурни, в които има по-голяма виртуозност. Музиката му искри от спонтанна и завладяваща сила, съдържа голям емоционален заряд, силна творческа динамика, но не са му чужди и лириката и тъгата, радостта и празничното настроение.

Годините, в които Ангел Шопов работи в Северняшкия ансамбъл са години на напрегнати дни и много безсънни нощи, равносметката от които са над триста авторски песни и обработки, сюити и хора. Близо петдесет записа в Националното радио, завладяващи снимки за наши и чужди телевизионни програми, многобройни концертни турнета на ансамбъла в България и в много страни от Европа, Азия, Америка и Африка, на които Ангел Шопов е виртуозен изпълнител на прекрасния северняшки фолклор. Не закъсняват и наградите – Ангел Шопов е носител на много регионални и държавни награди, вкл. орден „Кирил и Методий“ – II степен, отличие „Златна лира“ на Съюза на музикалните дейци в България (1999 г.), званието „Заслужил гражданин на Плевен“ – присъдено му през 2004 г. от Общински съвет – Плевен.

Творчество

Над 15 македонски песни, публикувани с ноти и текст, написани по негова музика или изпълняващи се по негова обработка и аранжимент, пригодени за тригласово изпълнение на хора. Между тях са: „Песен за Парашкев Цветков“ – обработил А. Шопов; „Македониьо, майко мила“ – музика А. Шопов, текст Юлия Джонева; „Самодивска песен“ – музика А. Шопов, текст П. Цветков; „Разболя се младо македонче“ – обработил А. Шопов; „Йоване, Йованке“ – обр. А. Шопов и др. В албума са включени и над 10 авторски хора и ръченици: Дунавско празнично хоро; Плевенска ръченица; Сватбарска ръченица; Великденско хоро и др.

Текст: Вили Томова, Краеведски сборник II, Плевен 2006 г.

Всички публикации

"Bg Север" - Новини на часа. Информационен сайт, новини от Плевен и региона, анализи, коментари, рубрики, информация