film izle
6 август 2018, 12:35 няма коментари

50 деца от Спортния клуб по акробатика в Плевен остават без зала

50 млади акробати няма да има къде да тренират и да се подготвят за състезания. За това съобщи на пресконференция в пресклуба на БТА председателят на Клуба по акробатика в Плевен Галя Паралийска. На 3 август й е връчено предизвестие за прекратяване на договора между Клуба и общинското предприятие Жилфонд за ползването на залата на „Кала тепе“3. Имотът е частна общинска собственост и е предоставен за ползване на Клуба за срок от 10 години през 2013 г. Какво налага преждевременното му прекратяване, пита Паралийска с открито писмо до всички възможни институции.

Залата се използва освен от акробатите, и от още два клуба, но предизвестие е получила само тя. Паралийска твърди, че договорът е прекратен без мотив, въпреки че тя е с изрядни документи, без задължения и изпълнява инвестиционната си политика към Жилфонд. Твърди, че всеки един клуб с договор към Жилфонд може да се окаже на нейно място. Има съмнения, че нов клуб има претенции за залата, но е категорична, че не това е решението.

Клубът по акробатика ползва залата от 1992 г. По време на съществуването му през него са минали над 1500 деца, многобройни са шампионските титли, които са донесли на града, подчерта Паралийска, като показа част от своите награди като състезател.

ОТВОРЕНО ПИСМО

ОТ

ГАЛЯ ПАРАЛИЙСКА – ПРЕДСЕДАТЕЛ НА „СПОРТЕН  КЛУБ ПО АКРОБАТИКА“ – ПЛЕВЕН

 

 

 

УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА,

 

Повод за настоящето отворено писмо е внезапно възникналият проблем със  „Спортен клуб по акробатика“ – Плевен. Аз не съм анонимна и за тези, които решават в момента съдбата на клуба ни, а по този начин и моята, и тази на децата, които тренират в него, ще представя кратка справка за завоюваните от мен отличия.

Носител съм на балканска титла по спортна гимнастика, участник съм и в 21-те Олимпийски игри в Монреал. Имам три бронзови медала от Европейското през 1980 година, три четвърти места от Световното през 1980 година, златен и бронзов медалист съм от Световната купа. Ще пропусна десетките други медали, отличия и постижения, за да не ви отегчавам.

 

ЗАЩО СЕ НАЛОЖИ ДА СЕ ОБЪРНА КЪМ ВАС!

 

На 03.08.2018 г. бях поканена в деловодството на  Община Плевен, за да ми бъде връчено предизвестие за прекратяване на 10-годишния договор, който Клубът е сключил на 29.04.2013 г. /Заповед на Кмета на Община Плевен – РД-10-400/22.03.2013 г./ с ОП „Жилфонд“ – гр. Плевен. С този договор на Клуба беше предоставено помещение в зала „Спартак“ на улица „Кала Тепе“ № 3 за провеждане на тренировки по спортна акробатика. В това помещение тренираме акробатика, художествена гимнастика и батут, като за всеки един от клубовете има отделен договор за ползване на определена квадратура. Пет години от сключването на договора не сме имали никакви индикации за някаква нередност в отношенията ни с ОП „Жилфонд“. От наша страна изпълняваме напълно коректно условията по договора, инвестирали сме и в базата съгласно инвестиционната програма, посочена при подписване на договора.

Въпреки това на 03.08.2018 г. изненадващо за клуба получихме предизвестие за прекратяване на договора, като в заповедта за това е цитиран чл. 29, т. 2 от същия, а именно: „… по искане на една от страните, след отправяне на едномесечно писмено предизвестие.“. В случая страната, която иска прекратяване на договора, е Общинското предприятие „Жилфонд“ – Плевен. Договорът се прекратява БЕЗ ПРИЧИНА И МОТИВ.

По този повод ще припомня аналогична ситуация, разиграла се преди време с два други спортни клуба в града ни. При обсъждане на предложение в Общински съвет – Плевен за прекратяване на договора между Община Плевен и Спортен клуб по борба „Изобор” и ново предоставяне на спортната зала за съвместно ползване от два клуба по борба – клуб „Изобор” и Клуба на Камен Лозанов, тогава кметът г-н Спартански заяви в залата, че договорите са закон между страните и те се създават и се подписват, за да се спазват. И когато едната страна по договора е изрядна, другата на какво основание предсрочно ей така, защото й е кефнало, да прекрати този договор. Тогава г-н кметът ясно изрази позиция, че  няма основание просто ей така да прекратява договор, който е действащ и който е перфектно изпълняван от страна на наемателя. ПИТАМ ТОГАВА ЗАЩО – БЕЗ ПРИЧИНА И МОТИВ, ПРИ НАПЪЛНО СПАЗВАНЕ НА ДОГОВОРА ОТ „СПОРТЕН КЛУБ ПО АКРОБАТИКА“ – ПЛЕВЕН, СЕ ИСКА НЕГОВОТО ПРЕКРАТЯВАНЕ?

Стои ли г-н Спартански зад тези свои думи и сега, ако не – каква е причината?

При тези обстоятелства най-успешната школа по акробатика в Плевен е  изправена пред угрозата да престане да съществува! Клубът е създаден през 1992 г., като през периода 1992 – 2000 година в него работят 16 треньори за подготвителни групи, треньори в Спортното училище, хореографи и корепетитори. Носители сме на множество медали от национални, европейски и световни първенства. В момента в Клуба тренират близо 50 деца, включително и ученици на Спортното училище.

Всичко това е на път да остане в историята! Тези деца и техните родители могат да се простят с голямата си любов – акробатиката. Спорт, който ги възпитава да се борят и успяват, да преодоляват трудности, да побеждават, да градят характери и да са далеч, много далеч от пороците на улицата. Парадоксално, но школа номер едно ОСТАВА БЕЗ БАЗА В ПЛЕВЕН. Научихме, че в Плевен вече е регистриран нов клуб по акробатика, който има претенции да тренира в зала „Спартак“.

 

ТУК ПОСТАВЯМ ВЪПРОСА: РЕДНО ЛИ Е ДА СЕ ИЗХВЪРЛЯ ЕДИН КЛУБ С ТРАДИЦИИ И ПОСТИЖЕНИЯ, ЗА ДА ВЛЕЗЕ НОВОСФОРМИРАН БЕЗ ТАКИВА?

Обръщаме се към всички вас с молба – нека спре прехвърлянето на топката между институциите и нека заедно намерим начин, за да запазим тази спортна традиция в Плевен! Заради социалната роля на Клуба Община Плевен  трябва да подкрепи и стимулира Клуба, не да го унищожава.

Отношението към спорта не е само снимки с отличените спортисти на церемонии и коктейли. Нужна е и работа по разрешаване проблемите на доказано успешните спортни клубове.

 

С уважение:

Галя Паралийска –

председател на „Спортен  клуб по акробатика“ – Плевен

Всички публикации

"Bg Север" - Новини на часа. Информационен сайт, новини от Плевен и региона, анализи, коментари, рубрики, информация