film izle

230 участници от 23 населени места ще участват във фестивала „Банатски вкусотии“

За първи път състезанията в направление фолклор имат конкурсен характер

В събота, 11 август 2018 г., в плевенското село Асеново ще се проведе за осми път Международният кулинарно-фолклорен фестивал „Банатски вкусотии – традициите на моето село“.

230 участници от 23 населени места ще участват в събитието. Ще се представят общо 78 готвачи със 183 храни във всички направления. От тях 59 готвачи ще представят 105 традиционни храни и ще се състезават за призовите три места в направленията „Най-вкусно” и „Най-автентично” традиционно ястие. 23 готвачи ще представят 31 храни в направление „Кулинарно вдъхновение”, което също ще излъчи 3-ма победители.

16 готвачи ще се борят за призовите три места, като се представят със 17 храни от националната кухня на: Гърция, Германия, Холандия, Турция, Русия, Румъния, Испания, САЩ и Италия в направлението „Кухня без граници”, посветено на „2018 – Европейска година на културно наследство”. Фестивалът в Асеново е включен в официалната културна програма на събитието в България и има правото да използва официалното лого и хаштаг на инициативата.

10 храни ще участват в конкурса „Аз приготвих банатско ястие” и ще се конкурират за двата приза „Майстор на банатското ястие” за ястие и за тестено изделие.

Ще бъде връчена и награда за най-малък участник, който ще грабне приза „Голяма надежда” .

До 10 участници ще видим в състезанието за рязане на лук „През сълзи към победа”, като призът е един. Всеки гост може да се запише за участие – желаещите ще се записват на щаба на фестивала в деня на събитието до 08:30 часа.

До 20 участници ще се състезават в надяждането с кисело мляко „Кой изяде млякото?!?”, и тук призът е един и е осигурен от спонсора ни ЕТ „Милица Лазарова-90” – гр. Славяново. Всеки гост може да се запише за участие – желаещите се записват на щаба на фестивала в деня на събитието до 09:00 часа.

12 състава и индивидуални изпълнители ще се състезават за купите на фестивала в направление фолклор, което за първа година има конкурсен характер.

От 09:30 часа ще има концерт на народната певица Ана – Мария Трайкова.

Всички публикации

"Bg Север" - Новини на часа. Информационен сайт, новини от Плевен и региона, анализи, коментари, рубрики, информация