film izle

Кулинарно-фолклорен фестивал се провежда днес в с. Асеново

Днес в плевенското село Асеново се провежда за осми път Международният кулинарно-фолклорен фестивал „Банатски вкусотии – традициите на моето село“.

230 участници от 23 населени места ще участват в събитието.

Началото на фестивала е от 8.30 на площада в с. Асеново с демонстрация на живо на банатско ястия „Паприкаш с пушена кълбъсъ“, а до 9 часа ще тече състезание „През сълзи към победа“ за рязане на лук“. Официалното откриване е от 9 часа, когато започва дегустацията за оценка на ястията. Конкурсите ще са в категории „Кухня без граници“, „Кулинарно вдъхновение“ и „Аз приготвих банатски вкусотии“. Разделът за „Кухня без граници“ ще представя национални ястия от различни държави и е посветен на 2018 г., обявена за Година на културното наследство.

От 11 часа е състезанието „Кой изяде млякото“ за надяждане.

В 11.30 часа в храм „Света Троица“ ще бъде отслужена празнична литургия. След това журито ще обяви наградените и ще започне фолклорна сцена с народни песни и танци.

Идеята се ражда след посещение на читалищни дейци от селото в унгарският град Козард. Целта на фестивала е популяризиране и съхранение на кулинарните традиции на различните населени места и етноси, представени в кулинарни изложби и демонстрации на живо, както и представянето на местния фолклор чрез народни носии и фолклорни изпълнения.

Събитието се организира от Народно читалище „Петър Парчевич – 1927” в партньорство с община Никопол и кметство село Асеново. Очаква се за празника да дойдат шеф-готвачите Иван Манчев, Таньо Шишков, телевизионният готвач и водещ Иван Звездев.

 

Всички публикации

"Bg Север" - Новини на часа. Информационен сайт, новини от Плевен и региона, анализи, коментари, рубрики, информация