film izle

Навършват се 165 години от рождението на Стоян Заимов

 

Животът и дейността му са свързани с Плевен и градът ни има защо да се гордее с него

На 12 август се навършват 165 години от рождението на Стоян Заимов – просветен деец, писател, общественик (1853 – 1932).

Той няма славата на Захарий Стоянов, нито любовта на народа като Вазов. Нещо повече – историческата наука често пренебрегва и омаловажава ролята му на мемоарист и исторически изследовател. Въпреки това неговите спомени са безценен извор и ярко свидетелство за един от най-величавите моменти от българската история – национално-освободителните борби на българите през втората половина на ХІХ век. Стоян Заимов е революционер, апостол на Априлското въстание, просветен деец, неуморим общественик и не на последно място – писател.

Стоян Заимов е роден в село Рупките, община Чирпан, област Стара Загора. Учи в класното училище в град Стара Загора (1867 – 1869). През 1869 г. се запознава с Васил Левски, влиза в основания от него революционен комитет и става куриер на комитетската поща. Като един от основателите на Гюргевския централен революционен комитет, Заимов се включва в организацията на Априлското въстание и е избран за апостол на ІІІ Врачански революционен окръг. След неуспеха на въстанието е осъден на смърт. Скоро присъдата му е заменена с доживотно заточение в крепостта Сен Жан д`Акр в Палестина, където дочаква края на Руско-турската война. След Освобождението Стоян Заимов заминава да учи в Русия. Завърнал се в България той учителства в Шумен, Варна и Кюстендил, пише методически правила и учебници, превежда педагогическа литература. През 1903 г. става директор на Националната библиотека.

Голяма е заслугата на Заимов за създаването на поборнико-опълченските дружества в България и изграждане паметниците на признателност. През 1892 г., на Втория конгрес на дружествата, се приема решение за формирането на комитета “Цар Освободител Александър ІІ”, чиято основна задача е да събере нужните средства за построяване паметник на Александър ІІ и дом за българските ветерани, поборници и опълченци. За председател на комитета е избран Стоян Заимов. В периода 1903-1907 г. Комитетът изгражда паметника на цар Освободител в София, Параклис-мавзолея и Скобелевия парк в Плевен, превръща в музеи къщите в Плевен, Пордим, Г. Студена и Бяла.

На 15 август 1908 г. е назначен за пръв директор на Управлението на Военно-историческите къщи музеи и паметници, със седалище Плевен, която длъжност заема до края на живота си. Стоян Заимов умира на 9.IХ.1932 г. в Плевен.

Библиография

  • Миналото. Белетристични и исторически очерци из областта на българските движения от 1870 – 1877 година, т.1-4 в 4 (1884 – 1888)
  • Васил Левски Дяконът. Кратка биография, написана по повод откриване на паметника. Второ издание (1895, 1897) PDF PDF
  • Миналото. Етюди върху записките на Захари Стоянов (1895)
  • Миналото. Очерки и спомени из деятелността на българските тайни революционни комитети от 1869 – 1877 г. Кн. I-III (1898 – 1899), второ, преработено и допълнено издание PDF
  • Светите места на признателна България, ч. 1 и 2 (1912)

Всички публикации

"Bg Север" - Новини на часа. Информационен сайт, новини от Плевен и региона, анализи, коментари, рубрики, информация