film izle

На днешния ден преди 90 години е роден маестро Иван Вълев

На 14 август се навършват 90 години от рождението на маестро Иван Вълев – композитор, диригент, художествен ръководител на Северняшкия ансамбъл (1928 – 2010).

Иван Вълев е роден на 14.08.1928 г. в Луковит – композитор и диригент, творчески и изпълнителски свързан с жанра фолклорна обработка и авторско творчество върху фолклорна основа. Две години учи в Юридическия факултет на СУ (1946 – 1948), а през 1952 г. завършва Българската държавна консерватория – днешната Държавна музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ в София. В началото на кариерата си е бил гимназиален учител, директор на детска музикална школа, диригент на смесен хор, на симфоничния оркестър и оперетата в Луковит (1952 – 1960). В периода 1960 – 1961 г. преподава солфеж в Плевен. Името на маестро Иван Вълев завинаги остава свързано със създадения от него Северняшки ансамбъл през 1961 г., на който той е главен художествен ръководител и диригент на хора в продължение на 31 години.

Това са златните години на ансамбъла, в които той се доказва не само като един от най-добрите в България, но и става много известен зад граница. Концертите в страната и турнетата в Полша, Швейцария, Русия, Италия, Гърция, Франция, Испания, Канарските острови, Германия, Унгария, Мароко, Молдова, Сирия, Йордания, Канада, САЩ и др. са неизброими. Северняшкият ансамбъл под негово ръководство реализира голям брой записи в БНР, 5 дългосвирещи грамофонни плочи в “Балкантон”, компактдиск, самостоятелен филм – “Фолклорна въртележка”, филми с БНТ.

Маестро Вълев е автор на голям брой песни за народен хор, за хор и оркестър, за женски, мъжки, смесени академични хорове, пиеси и аранжименти за духов оркестър, музика за танцови постановки, за хор и симфоничен оркестър.

Той е написал и много теоретични и методически статии и доклади, посветени на развитието на жанра. Маестро Иван Вълев е удостоен с престижни държавни и обществени отличия: два ордена “Св. св. Кирил и Методий”, “Златна лира”, “Кристална лира” (1998), втора награда на Националния конкурс за детска певческа формация (1999) и др.

С вълнуващ концерт северняците почетоха своя патрон маестро Иван Вълев

Всички публикации

"Bg Север" - Новини на часа. Информационен сайт, новини от Плевен и региона, анализи, коментари, рубрики, информация