film izle

Паркът на Аристотел – морско забавление и досег с науката отблизо

Все повече българи избират за лятната си почивка на море Гърция. Халкидики е една от най-предпочитаните дестинации – не много далече, с прекрасни плажове, гостоприемни домакини и вкусна храна. Но това не е единственото, което можете да правите през ваканцията в южната ни съседка.

В красивото планинско селище Стагира, на около 600 км от Плевен, в местност с гледка към целия залив на Йерисос, се намира Паркът на Аристотел. Изграден по европейски проект, той е оборудван с интерактивни инструменти, които са истинско забавление за малки и големи. Входът е само евро за деца и 1,5 евро за възрастни. Около статуята на великия гръцки философ тези инструменти показват природни явления, описани в учебника му „Естествените“.

Слънчевият часовник, фенерът, компасът, квинтетът, оптичните дискове, махалото, водовъртежът, сферите на инерцията, параболичният рефлектор и телескопите могат да се разгледат и „изпробват“ от всички посетители.

Слънчевият часовник

Хоризонталният слънчев часовник показва времето на мястото, където сме. Разликата с официалното време е 1:25 часа през лятото и 0:25 часа през зимата. Чрез кривите, освен времето, виждаме дори и месеца, в който се намираме.

Фенер

Всеки фотон (количество на излъчване на енергия) от само себе си има минимална енергия, но когато се съберат всички в една точка, тази енергия става много голяма.

Компас

Философията няма място, тя е глобална и е собственост на човечеството. Философията на Аристотел е достигнала до всички места на света и е отправна точка на съвременната научна мисъл.

Квинтет

В зависимост от специфичното тегло и масата, чрез удряне от всички материали се произвеждат различни звукови честоти. Петте гранита отговарят на гамата на древния квинтет.

Оптични дискове

Когато картините минават бързо пред човешкото око, не се възприемат като различни, а слято.

Махало

Енергията на една система, която започва да се люлее, се прехвърля поради свързването към друга система, в резултат на което амплитудата на люлеене на първата се намалява и нараства на следващата.

Водовъртеж

Енергията, която се дава чрез завъртане на лоста, създава водовъртеж в течността, както ротационното движение на въздуха създава торнадо.

Сфери на инерция

Прехвърлянето на силата по време на удара на сферите води до импулс, който последователно се прехвърля на всяка една до последната.

Параболичен рефлектор

Пренасяните по въздуха звукови вълни се отразяват в параболичния рефлектор и тяхната енергия се съсредоточава в центъра. След рефлекцията се повтаря същото явление.

Телескопи

С телескопите посетителите от парка могат да се насладят по-добре на фантастичната гледка на залива на Йерисос и Атонския полуостров.

 

 

има 1 коментар
  1. Славейко Шаячников каза:

    Ае и глупостите! Че са ни малко красивите места в България! Или са малко историческите месности? Може да нямамуе аристотелов парк, но имаме много други забележителности! Да кажете/напишете нещо за кукерите? Не! Гърция, та гърция! Що ли ми хрумва един паралел с недалечната ни история…? В гърция отидете! Гърчейте се! Страшна реклама, българЕ!

Всички публикации

"Bg Север" - Новини на часа. Информационен сайт, новини от Плевен и региона, анализи, коментари, рубрики, информация