Днес е световният ден на кучето

Световният ден на кучето е отбелязан за първи път през 2004 г., на днешната дата, а предложението за него е дошло от американската почитателка на домашни любимци Колин Пейдж. И вече четиринадесет години любителите на кучетата празнуват заедно със своите четириноги приятели техния своеобразен празник.

Някои любопитни факти за днешните „празнуващи“:

– Сред бозайниците именно кучетата са с най-разнообразен външен вид. Вариациите са както по отношение на тяхното тяло, така и на черепите им.
– Всички кучета, без значение към коя порода принадлежат, са далечни потомци на вълците и обективно погледнато са от техния вид.
– Кучетата обичат сладкишите. Те са по-големи почитатели на тези изкушения в сравнение с котките. Причината е, че кучетата имат около 1 700 вкусови рецептора, а котките около 500. Човекът е най-облагодетелстван в това отношение – той има около 9 000 рецептора.
– Послушните кучета живеят по-дълго. От специално проучване, което е обхванало общо 56 породи, е направен извода, че войнствените кучета живеят по-кратко от миролюбивите.
– Кучетата притежават интелигентност, която се равнява на тази, която имат 2-3-годишните деца. Четириногите са в състояние да „научат“ около 150 –200 думи.
– Най-странните закони, свързани с кучетата, са два. Във Вентура Каунти, Калифорния на кучетата и котките им е забранено да правят секс, без изрично разрешение. В Палдинг, Охайо пък на униформените им е разрешено да хапят кучета с цел да ги успокоят.
– Отпечатъкът на кучешкия нос е уникален. Както и при отпечатъците на човешките пръсти – никога няма да откриете два напълно идентични.
– Кучетата могат да откриват заболявания чрез обонянието си. След направени експерименти е доказано, че те имат удивителната способност да „надушват“ онкологични заболявания, диабет и епилепсия.
– Кучето Лайка е първото живо същество полетяло в Космоса.
– Учените вярват, че кучетата са способни да изпитват искрено и дълбоко състрадание към онези, които обичат.

А за финал ви предлагаме прочувствените думи на испанския художник и скулптор Пабло Пикасо, които най-добре обрисуват тези предани наши приятели:

„Кучетата идват в нашия живот, за да останат в него. Те не ни напускат, когато стане трудно и когато вече е преминала първоначалната тръпка, те продължават да ни гледат със същия този поглед, с който ни гледат от самото начало и така до последния им дъх. Може би защото още от самото начало са ни видели такива, каквито сме, а именно грешни, несъвършени хора – хора, които те въпреки това са избрали. Кучето решава веднъж завинаги. То не си задава въпроса дали иска да остарее с нас. То просто го прави. Неговата любов, след като сме я спечелили веднъж, е безрезервна“.

Източник

%d bloggers like this: