film izle

С академична клетва стартира днес новата учебна година в МУ – Плевен

С полагане на академична клетва днес от 511 първокурсници започна новата учебна година в Медицинския университет в Плевен. Тържественото откриване се състоя в зала „Магнум” на Втора клинична база.

Всички новоприети студенти при влизането си в залата получиха свитъци с химна на академичната общност Gaudeamus, който прозвуча и при посрещане на академичното ръководство. Първото обръщение към първокурсниците направи проф. Маргарита Александрова – зам.-ректор по учебната дейност, която в качеството си на водещ на тържествената церемония представи академичното ръководство на вуза. След кратка видео презентация, посветена на успехите на Университета, приветствие отправи и ректорът на МУ – Плевен проф. д-р Славчо Томов. В обръщението си той посочи, че да си част от академичната общност е не само чест и привилегия, но и огромна отговорност – към семейството, към близките, към преподавателите, и пожела на всички първокурсници „На добър час!“ и успешна академична 2018/2919 година.

За първа година сред първокурсниците в специалност „Медицина“ на вуза има четири с максимален бал 36.00, които са възпитаници на две от елитните гимназии в град Плевен – МГ „Гео Милев“ и ДФСГ „Интелект“. Това са Елица Кръстева, Екатерина Ватева, Кристина Пеева и Марина Димитрова, които отговориха на приветствието на проф. д-р Томов от името на новоприетите студенти.

На тържественото откриване на новата академична година всички първокурсници на МУ – Плевен за първи път станаха част и от нововъведения ритуал за полагане на академична клетва, която ги прави морално съпричастни към основните ценности и мисията на Университета, към Етичния кодекс и академичните традиции. Той бе въведен на 19 февруари 2018 г., когато официално стартира учебната година за новоприетите чуждестранни студенти.

За презентацията е нужен JavaScript.

След успешна кандидатстудентска кампания Медицински университет – Плевен попълни всички места за обучение по държавна поръчка в 14 специалности, 4 магистърски и 10 бакалавърски програми в професионалните направления – медицина, фармация, здравни грижи и обществено здраве. Висшето училище реализира увеличен прием на студенти по държавна поръчка за специалностите „Медицина“ (120), „Фармация“ (60), „Медицинска сестра“ (70), „Помощник-фармацевт“ (21), „Медицинска рехабилитация и ерготерапия“ (40) и „Медицинска козметика“ (15). След запълване на местата по държавна поръчка, в рамките на свободния капацитет, за поредна година Университетът обяви и запълни 24 места за обучение на студенти срещу заплащане в специалност „Медицина“ и в бакалавърските специалности.

 

Всички публикации

"Bg Север" - Новини на часа. Информационен сайт, новини от Плевен и региона, анализи, коментари, рубрики, информация