film izle

Документален филм за Дойранската епопея дава нов поглед върху историческите събития преди 100 години

По повод 100 години от Дойранската епопея по проект на Регионалния исторически музей (РИМ)- Плевен, с финансовото съдействие на Община Плевен, е създаден документален филм „Дойранската епопея в паметта на потомците“ с режисьор Светлозар Гагов. За това информира Нели Дакова, ръководител отдел ”Нова и най-нова история” в РИМ – Плевен.

Филмът дава един нов поглед върху историческите събития, насочен не само към битките, победите и жертвите, а и към съдбите на бойците от двете страни на фронтовата линия, към техния бит, лишения, страдания и тревоги, към техните надежди, желанията и мечти.

Проведени и заснети са интервюта със спомени на потомци (деца и внуци) на войници и офицери, участници в драматичните боеве при Дойран, които показват човешкото лице на войната.

„Интервютата разкриват различни страни от фронтовия живот, разказват за вълнуващи истории на тежки наранявания и плен, за родолюбивия дух и съзнание на воювали във всички войни за национално обединение в редовете на 9-а пехотна Плевенска дивизия и оцелели като по чудо. Разказите свидетелстват, че българският войник знае за къде и защо е тръгнал, свидетелстват за неговия не само национален, но и социален оптимизъм, за родените в окопите планове за бъдещи стопански начинания и желанието за повече деца, за възникналата още на фронта идея за издигане паметник на 9-а дивизия и организираната с тази  цел в София на 28 юни 1917 г. художествено-индустриална изложба на войнишко творчество, за зародило се вълнуващо приятелство между противници още на позициите и продължило и след войната“, разказа Дакова.

Във филма проф. Григорий Вазов, пряк потомък на рода Вазови, акцентира върху стратегическия талант на ген. Владимир Вазов в качеството му на командващ дивизията.

Документалните интервюта се коментират и анализират от акад. Георги Марков.

Във филма са показани запазени от потомците исторически свидетелства – снимки, писма и лични вещи на техните предци, участници в Дойранската епопея.

Всички публикации

"Bg Север" - Новини на часа. Информационен сайт, новини от Плевен и региона, анализи, коментари, рубрики, информация