film izle

Авиофестът „Криле за всички” с акцент върху атракционните полети

Тази година в дните на фестивала е организирана благотворителна акция за болната от множествена склероза Симона

За 16-а поредна година сдружение „Криле” организира в края на лятото двудневен авиофестивал на леката и спортна авиация. Проявата е тази събота и неделя /15 и 16 септември/ на летище Бохот, където е обичайното място на фестивала на любителите авиатори.

Над 25 самолета и още толкова мотоделтапланери от цялата страна се очакват на тазгодишното издание на фестивала „Криле за всички”, обяви председателят на авиосдружение „Криле” Илиян Иванов.

По думите му тази година зоната, резервирана за атракционни полети, е увеличена, тъй като при всяко издание на фестивала желаещите да летят зрители непрекъснато се увеличават. В продължение на 10 минути престрашилите се да полетят с малък самолет или делтапланер ще имат възможност да видят от птичи поглед панорами от Плевен и Ловеч, каньоните на реките Чернелка и Тученишка и красиви изгледи от парковете „Кайлъка“ и „Скобелев“. Скоростта на полета с малък самолет е около 200 километра в час, а с делтапланер е 60. Височината, с която се извършват панорамните полети, варира от 150 до 2 400 метра по преценка на пилота и според атмосферните условия.

Средно около 140 са желаещите да полетят при всяко издание на фестивала, като напоследък бройката им се увеличава, споделиха организаторите. Все повече жени проявяват интерес към емоциите от летенето, а децата по традиция остават най-големите фенове на полетите, отчитат от авиосдружението. Най-възрастният гост на авиофеста, полетял с лек самолет, е 86-годишен дядо от Бохот, а миналата година рекордът за най-крехка възраст е на 40-дневно бебе, издигнало се в небето на делтапланер в ръцете на майка си.

Продължаваме с инициативата „Сбъдваме мечти”, като осигуряваме полети за деца и млади хора в неравностойно положение, заяви управителят на „Скай парк” Плевен Антон Георгиев. Той информира, че тази година в дните на фестивала е организирана благотворителна акция за болната от множествена склероза Симона, която се нуждае от специални магнитни наколенки.

Организаторите споделиха, че за това издание не са канили участници с авиобалони поради близостта на ниви с царевица и слънчоглед до летището и високата опасност от пожари. Откриването на „Криле за всички” е от 10 часа на 15 септември на летище „Бохот”.

Всички публикации

"Bg Север" - Новини на часа. Информационен сайт, новини от Плевен и региона, анализи, коментари, рубрики, информация