film izle

Румен Петков: След поредната присъда заради прекратяването на проекта „Белене”, трябва вече да се търси ефективна съдебна отговорност от виновните

АЕЦ „Белене“ трябва да бъде построена.

Когато през 2013 година беше прекратен договора с „Уорли Парсънс нюклиър сървисис“, предупредих, че България ще бъде осъдена и че с това  щетите по спирането на строежа на атомната централа в „Белене“ ще набъбнат поне с още 60-70 милиона лева. Вчерашната присъда срещу страната ни на стойност 37 милиона евро, която заедно с адвокатските разходи и лихвите вероятно ще достигне до над 40 милиона евро, за съжаление потвърждава думите ми. Днес всички наши предупреждения се оказаха факт и ние продължаваме да считаме, че правилното решение е рестартирането на АЕЦ „Белене“. Това заяви председателят на АБВ Румен Петков.

По думите му незаконно спиране на строежа на централата носи на държавата много щети, и то в най-различни посоки, като например в  социалната сфера, в икономиката, в сферата на енергийната сигурност, трудовата заетост и качеството на живот в България. „За безумните спирания на изграждането на най-големия за страната ни през последните 50 години обект вече трябва да се търси ефективна наказателна отговорност. Настоящото правителство е задължено да намери бързо решение за привличането на чуждестранен инвеститор за изграждането на централата, да осигури държавното участие на България и да гарантира интереса на българското общество и нашата икономика. Това в момента е голямото предизвикателство пред управляващите. Ако те тръгнат по посочените от нас стъпки за реализиране на АЕЦ „Белене“, ще получат категорична подкрепа от страна на Алтернатива за българско възраждане. Ако обаче и този кабинет продължи с бездействието си, ще се стигне до катастрофални икономически и социални резултати“, заяви още Петков.

Той припомни, че АБВ е единствената политическа сила, която винаги е защитавала, и то с  неопровержими аргументи, необходимостта от изграждането на втора ядрена мощност на площадката в Белене.

Всички публикации

"Bg Север" - Новини на часа. Информационен сайт, новини от Плевен и региона, анализи, коментари, рубрики, информация