На международна конференция в Плевен ще дискутират в криза ли е демокрацията

Напредва работата по проект „Демокрация в криза – популизмът и радикализмът като предизвикателство за демокрацията (DEMO)” по Програма „Европа за гражданите“, мярка „Мрежа от градове“, в който участва плевенското сдружение „Учебна работилница Европа”. Проектът се финансира от Европейската комисия, а патрон на проявите в нашия град, които ще се състоят на 27 септември и 3 октомври тази година, е кметът Георг Спартански.

Координатор на проекта е сдружение „Заедно в Европа”, Люнебург, Германия, а останалите партньори са Румъно-германска фондация за професионално обучение от Тимишоара, Румъния, и Educommart, Атина, Гърция.

Цел на проект ДЕМО, от една страна, е да насърчава демократичните ценности (срещу популизма и радикализма), а от друга – да работи за по-нататъшна демократизация на Европа. Затова стремежът е да бъдат привлечени и критично настроените към ЕС граждани, за да изразят своите предложения и мнения.

Дейностите започнаха със създаване на работни групи „Обучение по демокрация“. В Плевен в тях се включиха активни граждани от различна възраст – ученици, студенти, педагози, представители на НПО. В първата международна конференция с домакин Люнебург се получи интересна дискусия между представители на всички партии и коалиции, участващи в местното и националното управление в Германия : Свободната демократична партия, Левицата, Зелените, Германската социалдемократическа партия, Християндемократически съюз, Алтернатива за Германия. Политиците говориха за евроскептицизма и предизвикателствата пред демокрацията, както и за радикализирането. Последваха въпроси от младите хора в залата, които изказаха мнение, че такива разговори са им много полезни и че макар да учат гражданско образование от VII клас, смятат, че се нуждаят от повече уроци по демокрация, и то от още по-ранна възраст.

Подобна дискусия, на която са поканени председателят на Общинския съвет, Мартин Митев и представители на седемте групи съветници в местния парламент, ще се състои в Плевен на 3 октомври, сряда, от 14:30 часа в голямата зала на галерия „Илия Бешков”. Тя ще бъде предшествана от открит дебат и флашмоб на 27 септември, четвъртък, от 16:30 часа, до Оркестрината в Градската градина. Дебат на тема „Застрашена ли е демокрацията от популизма и радикализма” ще проведат два отбора от младежкия клуб „Дебати”. Възможност да изкажат мнението си от специален ораторски кът ще имат всички граждани. Хор „Звъника” ще изпълни китка възрожденски песни, а накрая всички присъстващи ще могат да се включат в изпълнение на живо на химна на Европа – „Ода на радостта”.

На 3 октомври денят започва в 10 часа с работна среща в Заседателната зала на Община Плевен на групите от четирите града, участващи в проекта. Гостите от Люнебург, Тимишоара и Атина ще присъстват и на конференцията следобед в галерия „Илия Бешков”.

Следващата конференция по проект „ДЕМО” ще бъде в Румъния, а заключителната – в Атина, люлката на демокрацията.

%d bloggers like this: