film izle
20 септември 2018, 16:00 няма коментари

С Марша на Девета пехотна Плевенска дивизия започна Националната конференция „България в Голямата война (1918)“

С Марша на Девета пехотна Плевенска дивизия, който е съпровождал боевете при Дойран преди 100 години, започна Националната научна конференция „България в Голямата война (1918)“. Той прозвуча за първи път в Плевен в аранжимент за духов оркестър, изпълнен от Общинския духов оркестър с диригент Пламен Марков.

„Силно развълнуван съм, защото това изпълнение ми напомня за онази епопея отпреди 100 години. Изкуството ни пренася към онова далечно минало. Това е и пример за младото поколение. Приемам, че няма да остане тази бойна слава само в учебниците по история, ще обземе и младите, за да има Отечество. Докато има боен дух, ще има и България”. Това сподели минути преди откриването на конференцията акад. Георги Марков, който е научен ръководител на форума. Интервю с него четете по-късно в „BG Север“.

Официалното откриване се състоя в Актовата зала на Община Плевен. Директорът на РИМ – Плевен, д-р Володя Попов приветства гостите и участниците във форума.

Организатори на Националната конференция са Регионален исторически музей – Плевен съвместно с Националния комитет по отбелязване на 100-годишнината от участието на България в Първата световна война и Община Плевен. Тя е посветена на 100-годишнината от величавата Дойранска епопея и подвига на воините от 9-а пехотна Плевенска дивизия, записали една от най-героичните страници в националната история.  След официалното откриване беше прожектиран документален филм „Дойранската епопея в паметта на потомците“ с режисьор Светлозар Гагов. Той се реализира по културен проект на Регионалния исторически музей – Плевен с финансовото съдействие на Община Плевен.

В 18 часа днес в РИМ – Плевен ще бъде открита изложба „Дойранската епопея (1916-1918) – храброст, дълг и чест“ на Регионален исторически музей-Плевен с участието на Национален военноисторически музей – София и Регионален исторически музей-Ловеч.

На конференцията  присъстват историци, които имат значителен принос в развитието на българската история. Темите, които ще бъдат разисквани, засягат важни аспекти от участието на България в Първата световна война – боевете при Дойран и Добро поле, героите и личностите от българската армия, войната и митовете за нея, „местата на памет“. Ще бъдат проследени развитието на българското общество в годините на войната – в икономически и социален аспект, и националният поглед върху участието на България в конфликта.

Документален филм за Дойранската епопея дава нов поглед върху историческите събития преди 100 години

Всички публикации

"Bg Север" - Новини на часа. Информационен сайт, новини от Плевен и региона, анализи, коментари, рубрики, информация