film izle

Плевен празнува независимостта

Денят на независимостта 22 септември по традиция в Плевен беше отбелязан пред паметната плоча срещу централния вход на Драматично-куклен театър „Иван Радоев”. Церемонията започна с преглед на тържествения караул на военнослужещи от Плевенския гарнизон. Общинският хор „Гена Димитрова” изпълни популярни патриотични песни под диригентството на Анелия Дечева. Слово за значимостта на днешната дата произнесе кметът Георг Спартански. Той подчерта, че на този ден преди 110 години се е случило едно дипломатическо събитие от изключителна важност за утвърждаването на младата българска държава, след възстановяването й, благодарение на Руско-Турската война, на политическата карта на Европа. По думите на кмета денят 22 септември 1908 година години наред незаслужено е бил пренебрегван, вероятно за това, че тогава не е имало битки и сражения, а това е една дипломатическа победа, постигната чрез многостранни преговори с великите сили.
„Това е поредният акт в посока реализиране на стремежа на поколения революционери и на целия български народ за териториално, политическо и национално обединение. Идеята за Мизия, Тракия и Македония продължава да живее и историята има своя логика. Искам да вярвам, че днешните политици и тези, които идват след тях ще направят всичко необходимо, за да отговорят на обществените очаквания, на очакванията на собствения си народ, така че да се чувстваме горди, когато произнасяме името България и със самочувствие да заставаме редом с всички други европейски народи.”
Слово по повод Деня на независимостта на България произнесе и областният управител на Област Плевен Мирослав Петров.
Венци и цветя пред паметната плоча на предците, поставили основите на независима България, поднесоха партийни и патриотични организации, държавни и общински институции, културни организации и много граждани.
По случай празника концерт изнесе Общинският духов оркестър с диригент Пламен Марков.
Вечерта от 19.30 часа на сцена „Водна каскада” Дани Милев Бенд ще изпълни песни на Тончо Русев.

За презентацията е нужен JavaScript.

Всички публикации

"Bg Север" - Новини на часа. Информационен сайт, новини от Плевен и региона, анализи, коментари, рубрики, информация