film izle

Румен Петков: Реализира се скандален проект за обединяване на АЕЦ „Козлодуй“ и държавните мини „Марица-изток”

В процес на реализация е едно от най-скандалните решения в българската енергетика от 90-та година насам – предложение за обединяване на АЕЦ „Козлодуй“ и държавните мини „Марица-изток” в едно дружество. За това алармира лидерът на АБВ Румен Петков на пресконференция в Плевен. По думите му предложението е направено от името на Българския енергиен холдинг /БЕХ/ и неговият изпълнителен директор Петьо Иванов и вече веднъж е обсъждано в министерството на енергетиката.

Според Петков предложението е скандално, защото е в състояние да съсипе в стопански и финансов план едно от най-силните енергийни дружества в Европа – атомната електроцентрала в Козлодуй.
Състоянието на мини „Марица-изток” е тревожно от години – към момента финансовата задлъжнялост на държавното дружество надхвърля 830 милиона лева. Политиката на европейската комисия за гарантиране на екологичната ситурност включва постоянно увеличаване на таксите за вредните емисии, които се плащат, а при нас основният финансов ресурс, който трябва да отделяме за плащането на тези финансови задължения и екологични такси е мини „Марица-изток”.
През тази година таксите са в порядъка на 17-20 долара на тон. Един мегават при производството си изпуска в пространството между 1,3 до 1,5 тона въглероден двуокис. Тоест, вредната емисия, която плащаме за един мегават, отива на 20 и няколко евра в този момент, уточни Петков. По думите му през следващата година се предвижда да се плащат 25 евра, което означава сериозно завишаване, а това на свой ред поставя мини „Марица-изток” в особено тежко състояние в смисъл, че себестойността на производството на един мегават няма да може да покрие таксата, която да бъде плащана.
От друга страна АЕЦ „Козлодуй“ към момента има 300 милиона печалба, след като е платила ядреното си гориво, отвозването му обратно в Русия, след като е заплатила всички задължения по удължаване живота на двата реактора и след като за своя сметка извършва цялостния ремонт, реконструкция и поддръжка на съоръженията.
Според Румен Петков този, който замисля този нелеп и престъпен към енергийната ни сигурност акт ще съсипе атомната електроцентрала в Козлодуй.
„Ние от АБВ настояваме първо да се даде публичност на този процес, да се знаят неговите автори, а не да се прави зад гърба на обществото, а вероятно и зад гърба на правителството. И второ – процесът да бъде спрян веднага. Другото е престъпление към енергийната сигурност на България.”
Председателят на АБВ добави, че страната ни е пропуснала 20 години в развитието на нашата енергийна система и днес първи блок на „Белене“ можеше вече да е в експлоатация, а пред пуск щеше да е втори блок.
„Второто ни настояване е правителството и Народното събрание да набележат хронограма по довеждане на процедурата до краен резултат с определяне на стратегически инвеститор и рестартиране на проекта „Белене“.”
Петков припомни, че всички внушения за газовите връзки в Европа и за изграждането на нови ядрени мощности са дълбоко престъпни към българския национален интерес. По думите му в това престъпление участваха български политици.
„Ние от АБВ извадихме поименно хората, които обясняваха как няма да се състои „Турски поток”, как няма да има такава връзка, как ние ще си взимаме газ от трети източници. „Турски поток” е пред пускане, в резултат на което ние ще си купуваме руска газ от Турция, което ще оскъпи при всички случаи ценообразуването и за бита, и за икономиката в България. Не бива да допускаме това нещо да се развива и на територията на атомната енергетика.
Ние от АБВ искаме публичност на процеса, искаме да се знаят неговите автори, искаме да им се потърси административна и управленска отговорност, искаме да бъдат отстранени веднага от управлението на енергийния холдинг и на енергетиката като цяло.”
Според Петков ръководството на АЕЦ Козлодуй се противопоставя на такъв проект, но в Народното събрание неясно защо никой не поставя този въпрос и това е абсурдно. Това по думите му е „престъплението на века”, след спирането на АЕЦ „Белене“.
По повод поредната осъдителна присъда на България за АЕЦ „Белене“ във връзка със спрения през 2013 година договор с един от партньорите при реализацията на проекта Петков заяви, че е предупредил за това, че спирането ще струва на българския данъкоплатец около 100 милиона лева. Осъдителната присъда е за 37 милиона евро, а с адвокатските хонорари ще отиде на 40 милиона евро и тези пари ще ги платят всички български граждани, обяви Петков. По думите му това означава да се вземат от джоба на всеки български пенсионер с минимална пенсия по сто лева, за да бъде платено безумието на БСП и на Драгомир Стойнев.

Всички публикации

"Bg Север" - Новини на часа. Информационен сайт, новини от Плевен и региона, анализи, коментари, рубрики, информация