film izle
25 септември 2018, 15:34 няма коментари

Плевенският окръжен съд решава дело срещу двама помагачи на неизвестен ало измамник

Днес, 25.09.2018 година, състав на Плевенския окръжен съд разгледа ВНОХД №404/2018 година, образувано на основание депозирана въззивна жалба против присъда, постановена по НОХД № 628 /2018 г. по описа на Районния съд в Плевен, с която съдът е признал подсъдимите Николай Д. и Петър К. от град Ихтиман за виновни в това, че: на 20.02.2017 г. в гр. Плевен, в съучастие и като помагачи с неустановено лице, действащо като извършител, с цел да набавят за себе си и за неустановеното лице имотна облага, умишлено улеснили неустановения извършител да възбуди и поддържа у жена от Плевен заблуждение чрез телефонни разговори, че ще съдейства при провеждане на полицейска операция във връзка със залавяне на телефонни измамници и за да могат те да бъдат задържани на местопрестъплението е необходимо тя да остави паричната сума от 10 000 евра /с левова равностойност 19 958 лева/ под пейка, която се намира в непосредствена близост до магазин „Билла“ в гр. Плевен и с това й причинил имотна вреда в размер на 19 958 лева, като взели оставената от нея сума – престъпление по чл. 209, ал. 1, вр. чл. 20, ал. 4, вр. ал. 1 от НК.

Съдът е определил на Николай Д. наказание две години „лишаване от свобода”, като след редуциране на същото с 1/3 на основание чл. 58а ал. 1 от НК го осъжда на наказание една година и четири месеца „лишаване от свобода“. На основание чл. 66 ал. 1 от НК отлага изтърпяването на така наложеното наказание с тригодишен изпитателен срок.

Наказанието на Петър К. е три години „лишаване от свобода”, като след редуциране на същото с 1/3 го осъжда на наказание две години „лишаване от свобода“ при първоначален общ режим.

Осъжда на основание чл. 45 от ЗЗД подсъдимите Николай Д. и Петър К. да заплатят на плевенчанката сумата от 19 958 лева, представляваща обезщетение за причинени имуществени вреди в резултат от инкриминираното деяние ведно със законната лихва, считано от датата на увреждането 20.02.2017 г. до окончателното изплащане на сумата.

В днешното съдебно заседание делото е изяснено от фактическа и правна страна и е обявено за решаване. Съдебният акт ще бъде изготвен в законоустановения срок.

Сутринта на 20.02.2017 г. двамата обвиняеми пристигнали от Ихтиман в гр. Плевен с лек автомобил. Същият ден към 10,00 часа по мобилния телефон на пострадалата се обадило неустановено по делото лице, което се представил като майор Дончев от полицията и разяснил, че след известно време ще й се обадят по стационарния телефон телефонни измамници. Помолил жената да не затваря телефона, за да бъдат засечени престъпниците. В следващия момент позвънил стационарният телефон и мъжки глас казал на пострадалата, че на неин близък е направена операция, която струва 20 000 лв. и тя трябва да ги даде. След като отговорила, че няма пари, гласът започнал да я заплашва с физическа разправа. Жената държала отворен мобилния си телефон и по него „полицаят“ й разпоредил да затвори, тъй като измамниците били засечени, а след това й разяснил, че следва бързо да изтегли 20 000 лв., тъй като има вероятност телефонните измамници да ги изтеглят. Жената повярвала на казаното, изтеглила 10 000 евро и по дадените й указания ги оставила на посоченото място.

По същото време обвиняемите били насочени по мобилен телефон от неустановено по делото лице да вземат чантата с парите, оставени под пейката до магазин „Билла“, като знаели, че тя е оставена от измамена възрастна жена. След това се отправили с автомобила в посока на гр. Русе и същия ден в Румъния предали парите на неустановено лице.

Всички публикации

"Bg Север" - Новини на часа. Информационен сайт, новини от Плевен и региона, анализи, коментари, рубрики, информация