film izle
27 септември 2018, 14:46 2 коментара

Първа копка на завода си в Плевен направи немският гигант „Leoni”

Днес беше направена символичната първа копка на най-новия завод за автомобилни кабелни инсталации „Леони България” в Плевен. Церемонията се състоя на ул. „Гривишко шосе”1 /зад зала „Балканстрой”/. Официални гости на събитието бяха Вицепремиерът Томислав Дончев, министърът на икономиката Емил Караниколов, областният управител Мирослав Петров, председателят на Общинския съвет Мартин Митев, кметът Георг Спартански, директорът на производството в „Леони” Ралф Маус, директорът на заводи в Европа на „Леони” Ралф Зингман и  управляващият директор на компания „Хоризонт – Иванов” Борислав Иванов. Гости на церемонията бяха и народни представители от плевенския многомандатен район, общински съветници и представители на Българо-германската камара.

„Леони България” и българският им партньор „Хоризонт – Иванов” инвестират общо 32 милиона евро в новото предприятие, което се очаква да разкрие над 2 000 работни места до 2020 година. Заводът е с площ над 30 000 кв. м, от които 14 000 се заемат от производствени мощности. Останалата част от площта е предназначена за столова, съблекални и зона за обучения. Първата производствена зона на завода се планира да започне дейност до края на 2018 година.

„Леони България” е 100% собственост на немската Leoni, водещ световен производител и доставчик на продукти, решения и услуги за енергия и управление на данни в автомобилния сектор и други индустрии. Компанията разполага с 94 завода в 31 страни и около 88 000 служители.

Консолидираните продажби на компанията са 4,9 милиарда евро през 2017 година. Leoni присъства в Югоизточна Европа от над 15 години и има производствени бази в съседните Румъния и Сърбия.

Повече от година и половина ние положихме доста труд и усилия за да стигнем до тази първа копка, заяви в приветствието си директорът на производството в „Леони” Ралф Маус. Той подчерта, че в момента фирмата прави усилия за откриването на нови 7 завода, разположени в целия свят и един от тях е в Плевен.

„Нашите тревоги, нашите изисквания, всички тези наши изисквания вие ги приехте, като нация и всъщност ги направихте ваши. Администрацията на всички нива ни оказа голямо съдействие и ни приветства с отворени ръце и открито сърце за което много благодарим.”

По думите на Маус много важно е, че в Плевен са открили правилните партньори и най-важното е, че са открили точните хора, човешкия потенциал.

„Леони оцениха икономическия и човешки потенциал на Плевен, оцениха възможностите и новата стратегия на държавата и правителството по линия на това, че северна България трябва да бъде подкрепена за своето бъдещо развитие”, подчерта в своето приветствие кметът на Плевен Георг Спартански.

По думите му важен фактор в решението за инвестицията е обстоятелството, че след 1 година магистрала „Хемус” ще стигне до Плевен, което е изключително предимство.

„Ние от своя страна оценихме мощния инвеститор – такъв, какъвто навремето беше „Плама” за тогавашния Плевен и за тогавашна България. 2 000 работни места и инвестиции в размер на над 60 милиона лева не се откриват всеки ден”, заяви Спартански.

Според кмета новата инвестиция ще даде тласък не само на Плевен, но и на целия регион. По думите му това ще бъде един стимул за много хора, които работят в чужбина, при доброто заплащане, което ще предостави „Леони”, да пожелаят да се върнат обратно в Плевен.

Според вицепремиер Томислав Дончев да инвестираш не е чиновническа дейност и не е счетоводна операция.

„Да си инвеститор трябва да си смел и решителен, да поемаш риск. Искам да поздравя „Леони” с правилното решение да инвестира в България. Досега, който е дошъл тук не си е заминал и за това има дълъг списък с аргументи. Най-изтърканите са – атрактивни данъци, ниски оперативни разходи…но аз не искам да започвам с тях. Българският работник е сърцат и добър, когато се отнасят добре с него, когато му плащаме добре…”

Томислав Дончев е категоричен, че изграждането на този завод е шанс за реиндустриализацията на Плевен и на целия регион.

За презентацията е нужен JavaScript.

има 2 коментара
  1. Име... каза:

    Кой ще работи за 500 лева веее то не останаха хора. Тия съсипаха и обезлюдиха града сложили 5 рибки на театъра кой знае за колко пари на народа изнемогващия

  2. Софиянски каза:

    Ясно ми е, защо Спартански махна битака… С няколко такива услуги и той като Зеленогорски ще осигури бъдещето на децата си. Той може, Плевен – също!

Всички публикации

"Bg Север" - Новини на часа. Информационен сайт, новини от Плевен и региона, анализи, коментари, рубрики, информация