Румен Петков: Ако разсипията в енергетиката продължи, КЕВР няма да може да овладее цените на тока

Наблюдаваме съсипия в сектор енергетика. Ценообразуването на енергоресурсите е нещо, на което не малка част от гражданите няма да издържат. И с тази тема се спекулира. Прехвърля се вина на КЕВР и във всички възможни посоки. Това заяви в ефира на радио „Дарик“ председателят на АБВ Румен Петков. Той предупреди, че в момента се готви и поредната стъпка, която ще удари енергийния ни сектор и ще се отрази директно върху гражданите и икономиката на страната. „Подготвя се обединяване на АЕЦ „Козлодуй“ с „Марица-изток 2“. Това се прави без да се коментира, че в последните 5 години цената на вредните емисии скочи от 5 на 20 евро, а вероятно догодина ще стане и 25 евро и това някой трябва да го плати. И като бягат от тази тема – и правителство, и парламент, и опозиция, каквото и да значи последното, всъщност те бягат от решението да се гарантира бита. Това е много голям проблем, защото сега КЕВР спря увеличението на цените на тока, но след нова година няма да може да го спре. За това аз мисля, че голямото предизвикателство, пред което е изправено в момента правителството ни,  е това. Защо не се обединим всички и да решим  два основни проблема. Да изградим АЕЦ“ Белене“ и да организираме нещата така, че да внасяме руска газ от Русия, а не от Турция“, заяви той.

Пo отношение на подготвените за дискусия предложения за реформи в здравния сектор и намерението на опозицията за вот на недоверие по темата здравеопазване Петков заяви: „Това е първият министър на здравеопазването, който слага на масата за дебат два варианта за реформа, всеки от които със своите кусури. Но той декларира готовност да чуе и трети вариант. Т.е. иска да иницира дискусия за състоянието и нужното ни здравеопазване. Няма нормална държава, в която да се иска вот на недоверие за това, че някой е иницирал дискусия. Ние от АБВ подкрепяме идеята за такъв диалог, но и двата варианта, които в момента се предлагат имат проблем и той е, че водещото при тях е финансовата страна на въпроса. За нас водещ при здравната реформа трябва да е човека, пациента, който е гражданин на нашата държава. За това ние ще предложим нашата визия по въпроса, но не със съзнанието, че предлагаме абсолютното решение, а със стремежа да бъдем полезни в една дискусия, в която и професионалната общност и пациентските организации трябва да бъдат активни участници.

В страни от темата Румен Петков посочи, че АБВ ще настоява за отпадането на плоския данък и въвеждането на диференциран ДДС. Като  второто по думите му  трябва да бъде извършено под стриктния контрол на държавата за да няма злоупотреби. „Когато говорим за диференцирана ставка за храни, то говорим за една потребителска кошница, която е свита до минимум и касае стоки от първа необходимост, като хляб и млечни продукти. Когато например говорим за учебни помагала, то те са много ясно разписани в образователното министерство, кои са и какво представляват“, посочи той и допълни, че по отношение на отпадането на плоския данък трябва да започне широка дискусия с участието на синдикати и работодателски организации, която да бъде пренесена и в парламента.

%d bloggers like this: