Румен Петков: Двойните стандарти поставят под въпрос бъдещето на обединена Европа

Ние от АБВ много ясно сме обявили, че основната ни политика е против двойните стандарти и против лъжата. Това ще бъде и мотото ни в предстоящите евроизбори: „Не на двойните стандарти. Европейска България с ясни права и гарантирано достойнство”. Това обяви днес в Плевен лидерът на партията Румен Петков. Той даде за пример събитие от последните дни – убийството на Джамал Кашоги и неадекватната реакция на международната общественост, на европейските институции и на САЩ.

„В случая имахме едно уродливо мълчание от страна на европейските институции дни наред. До ден днешен нямаме нито една категорична позиция на Европейска комисия, на Съвета на Европа, на ЕС в страните членки относно легитимацията на режима на Саудитска Арабия. Мисля, че за всички е повече от ясно, че убийство в консулска служба няма как да се случи без, под една или друга форма, подкрепа на официалните власти”, категоричен бе Петков. „Тръмп обяви, че САЩ имат договори за 410 милиарда със Саудитска Арабия и това прави задължителен диалога. Същевременно без всякакви аргументи президентът Тръмп изтегли Щатите от ядрената програма и контрола в Иран. При положение, че имаме международни институции и целият ЕС контролира изпълнението на ангажиментите от страна на Иран. Поради това че Иран не купува оръжие от САЩ или не е в нужния обем, САЩ излязоха от споразумението за ядрената програма. Онзи ден президентът Тръмп обяви, че изтегля едностранно САЩ от договора за ядрено разоръжаване с Русия. Без всякакви аргументи. Очевидно е, че изборите в САЩ, властта и разпределянето на парите чрез властта в САЩ стоят над всичко – над принципите на демокрацията, над нормалните взаимоотношения, над човешките права, над свободата на словото”, коментира още лидерът на АБВ. И допълни, че такива уродливи явления няма как да не отвращават хората от определен тип политически действия. По същия начин, според него, стои въпросът в Европа. „Единствено Меркел заяви готовност да преустанови изпълнение на договора за продажба на оръжие на Саудитска Арабия. Всички останали продължават да търсят аргументи и да изискват доказателства. От Великобритания не може да се очаква нищо нормално, там вероятно разследването е приключило и са разкрити извършителите – група руснаци, ръководени от Владимир Путин. Там заболяването по високите етажи на властта е в такава степен необратимо, не може да се очаква обективна преценка и адекватна връзка. Останалите страни членки на ЕС и ЕК трябва да си дадат сметка, че това безхаберно поведение ще води в Европа на власт все по-крайни десни и леви формации, които не принадлежат към традиционните политически семейства и все по-крайни формации, които ще поставят под въпрос не европейската ценностна система, а бъдещето на обединена Европа”, категоричен е Румен Петков.

За съжаление двойните стандарти стават практика, смята Петков и за пример в България даде Южен поток. „Всички ни обясняваха, че Южен поток е зависимост. Сега да е ясно, че България ще купува руски газ от Турция. В България това политическо престъпление е резултат от бездействието на всички правителства от 2009 г. насам. Ние от АБВ ще поставим въпроса за изграждането на газопроводната мрежа в България – за цената и качеството на някои от тръбопроводите, за да сме наясно ние каква цена плащаме като граждани на цялото това безумие. Така че двойните стандарти са въпрос на ежедневие и ако ние не разберем, че така не бива, Европа ще продължава да прави избор, различен от традиционния. Нищо общо няма тази Европа, с онази, която беше привлекателна и в която се беше фокусирал света като най-доброто място за живеене. Днес лъжата, двойният стандарт, подменянето на истината, бруталното незачитане на свободата на словото, бруталното пренебрежение на човешките права са като че ли осъзната необходимост на политиките на страните членки в ЕС”, завърши председателят на АБВ Румен Петков.

%d bloggers like this: