film izle
29 октомври 2018, 10:25 няма коментари

Задържаха иманяр край крепостта „Сторгозия“

Плевенски полицаи задържаха мъж в момент на търсене на ценни предмети. На 28 октомври 2018 година е проведена специализирана операция по линия „Културно-исторически ценности“ от служители на сектор „Противодействие на криминалната престъпност“ при ОДМВР – Плевен. В пределите на късноантична крепост „Сторгозия“ край Плевен в 10:25 часа е задържан 58-годишен плевечанин в момент на търсене на археологически обекти в защитената територия за опазване на културното наследство. Мъжът е засечен с техническо средство – метал търсач, марка „Гаред“ и малка лопатка в изкопна дупка с размери 25/20/10 см.

При извършения личен обиск в ляв джоб на лицето се намери метал с форма на куршум, който по данни на плевенчанина е старинен турски куршум от времето на руско-турската война. При последвало претърсване в гараж на улица „Лозенград“, собственост на 58-годишния, са открити 14 /четиринадесет/ броя монети с различен диаметър и размер, 73 /седемдесет и три/ броя метални детайли с различна /неправилна, продълговата/ форма и размер, наподобяващи остриета за стрели, пирони и други, 69 /шестдесет и девет/ броя керамични детайли /парчета/ различни по вид размер, форма и цвят. Намерените монети и предмети от бита са иззети за експертизи.

Предстои изясняването на културно-историческата им стойност. Местопроизшествието е посетено от оперативна група. 58-годишният е задържан за срок до 24 часа по Закона за МВР. Уведомен е дежурен прокурор при ОП – Плевен. По случая е образувано досъдебно производство. Продължава работа разследващ полицай при Първо РУ – Плевен.

Всички публикации

"Bg Север" - Новини на часа. Информационен сайт, новини от Плевен и региона, анализи, коментари, рубрики, информация