film izle
29 октомври 2018, 11:56 няма коментари

Плевенският депутат Васил Антонов е кандидат за шеф на шахмата в България

Народният представител от Плевен Васил Антонов се е кандидатирал за председател на Българска федерация по шахмат 1928, научи „BG Север“. Изборът на ново ръководство на Федерацията трябва да се проведе на 18 ноември т. г. в Плевен по време на Общо събрание. Форумът е насрочен от Софийски градски съд по искане на повече от половината шахматни клубове в страната. Антонов е изпратил обръщение до управителните съвети на федерациите и апел до председателите на клубовете. Текстовете публикуваме без редакторска намеса. 

 

ДО

УПРАВИТЕЛНИЯ СЪВЕТ НА
БЪЛГАРСКА ФЕДЕРАЦИЯ ПО ШАХМАТ 1928

УПРАВИТЕЛНИЯ СЪВЕТ НА
ШАХМАТНА ФЕДЕРАЦИЯ БЪЛГАРИЯ

УПРАВИТЕЛНИЯ СЪВЕТ НА
БЪЛГАРСКА ФЕДЕРАЦИЯ ПО ШАХМАТ

ПРЕДСЕДАТЕЛИТЕ НА
ШАХМАТНИ КЛУБОВЕ В БЪЛГАРИЯ

ШАХМАТНИ ДЕЯТЕЛИ

СЪСТЕЗАТЕЛИ И ЛЮБИТЕЛИ НА ШАХМАТА

ОБРЪЩЕНИЕ

От ВАСИЛ МИЛАНОВ АНТОНОВ
член в оставка на Управителния съвет на БФШ 1928, кандидат за председател на БФШ 1928  и народен представител в 44-то Народно събрание на Република България

УВАЖАЕМИ ЧЛЕНОВЕ НА УС НА БФШ 1928,
УВАЖАЕМИ ЧЛЕНОВЕ НА УС НА ШФБ,
УВАЖАЕМИ ЧЛЕНОВЕ НА УС НА БФШ,
УВАЖАЕМИ ПРЕДСЕДАТЕЛИ НА ШАХМАТНИ КЛУБОВЕ,
ШАХМАТНИ ДЕЯТЕЛИ,
СЪСТЕЗАТЕЛИ И ЛЮБИТЕЛИ НА ШАХМАТА,

„Помогни си сам, за да ти помогне и Бог” гласи една известна сентенция. Нея трябва да последваме и ние, които сме радетели на българския шахмат.

Време е да изиграем партията докрай!

Това ще се случи на 18-ти ноември 2018 година. В град Плевен ще се проведе Общо събрание на „Българска федерация по шахмат 1928”. То е свикано от Софийски градски съд по искане на повече от половината клубове, членуващи в Сдружението. Дневният ред е избор на ново ръководство.

Вярвам, че това е разумният и правилен ход – диалогичен и обединителен. Този спорт трябва да успее да върне както собственото си уважение и доверие, така и това на обществото към себе си.

Сегашното състояние на българския шахмат е тежко. То не е от днес, а от последните няколко години. Имаше много подмолни игри, плахи опити за водене на дипломация, лутане, което само задълбочаваше кризата. Дълга бе сагата с лиценза от Министерството на младежта и спорта. Клубовете бяха принудени да направят редица компромиси, за да запазят правата си за участия и организиране на състезания. Укрепване на лична власт и манипулативност бе действието на БФШ 1928 да изключи 15 клуба, а подписите на председателите им да даде на прокуратурата за проверка. Грешна бе посоката на страната ни при избора на президент на Международната федерация по шахмат (ФИДЕ).

Разрушителни и унищожителни стъпки за българския шахмат, а има толкова належащи нерешени въпроси: възстановяване на позициите на България във ФИДЕ, връщане на наши шахматни имена под родното, българското знаме, привличане на спонсори.

На първо място пред нас е задачата да изградим ясни и принципни отношения в спорта шахмат. Това се постига с добра воля, прагматизъм и професионализъм.

Обръщам се към всички клубове, нечленуващи в БФШ 1928, да подадат документите си за членство!

Апелирам ръководството на Федерацията да приеме кандидатурите им законно, след което да подаде своята оставка, както направих още преди месеци, и по този начин да даде шанс на по-голям брой клубове свободно да изберат начина, по който да се ръководи организираният шахмат в България!

Призовавам Управителните съвети на БФШ 1928, ШФБ и БФШ да поставят шахмата пред личните си отношения и да не допуснат поредна година на безвремие!

Шахматът е игра, която е известна със своята интелигентност. Това е силната й страна. Всички, които милеем за нея, можем да постигнем нейното възраждане.

Като ценител на този спорт, като народен представител, като бизнесмен съм помагал на шахматните хора и искам да продължа да го правя по по-категоричен начин и гласувано доверие. Предлагам съдействието си на министъра на младежта и спорта за отправяне на покана към Аркадий Дворкович да посети България и страната ни да е сред първите, в които той ще има визити като президент на ФИДЕ.

Действията говорят повече от думите! Убеден съм в това!

Вярвам и знам, че сме много единомислещите, които имат доблестта да се изправят пред трудностите и да ги преодоляват в името на градивното.

Нека Общото събрание на БФШ 1928 на 18-ти ноември в град Плевен избере най-доброто за българския шахмат!

22.10.2018 г.
град София
С уважение: ВАСИЛ АНТОНОВ

 

ДО

ПРЕДСЕДАТЕЛИТЕ НА
ШАХМАТНИ КЛУБОВЕ В БЪЛГАРИЯ

АПЕЛ
От ВАСИЛ МИЛАНОВ АНТОНОВ

УВАЖАЕМИ ПРЕДСЕДАТЕЛИ НА ШАХМАТНИ КЛУБОВЕ,

Време на избори е в българския шахмат.

Убеден съм, че Вие знаете за действията от последните седмици на досегашното ръководство на „Българска федерация по шахмет 1928” – създават нови, така наречените „кухи” шахматни клубове, за да имат те право на глас на 18 ноември; използват политическата си власт,  манипулации и натиск. Изключването на 15 клуба от Сдружението също е част от тяхната тактика. Целта им е една – запазване на позициите им в организирания български шахмат. Втора – няма. Няма го стремежът за излизане от настоящия хаос в шахмата.

Питам – Какво ще последва от укрепването на властта им? Какво ще се промени в досегашния им модел на поведение? Какво ще е новото за подрастващото шахматно поколение и за утвърдените ни състезатели?

Не приемам подмолните игри и тънките сметки!

Категорично се разграничавам от превръщащите се в Алековия герой и неговия метод да прави избори.

Уважаеми председатели на шахматни клубове,

апелирам към спокойствие и здрав разум!

Заставам пред Вас с името си. Поемам отговорност и задължения. Българският шахмат трябва да бъде възроден. Това може да стане с коренно нов начин на управление. Аз и екипът ми имаме ясна визия за това – финансова стабилност, която да е изградена с помощта на държава и спомоществователи, спокойствие за треньори и състезатели, за да показват максимума на възможностите си.

Припомням, че свиканото Общо събрание на 18 ноември е по искане на повече от половината клубове, членуващи в БФШ 1928. Желанието за власт, в определени личности, е голямо. Страхът им, че може да не успеят, явно също. Това води до действията от тяхна страна, които не са феърплей.

Нека опитите им бъдат неуспешни! Нека не попречат на Вас – на шахматната общност, да изразите мнението и позицията си свободно, категорично и високо! Нека всеки гласува по съвест и с мисъл за интелигентната игра. Тя има своите традиции в страната ни. Носи много успехи и поводи за гордост на цяла България. Такова искам да е и близкото й бъдеще!

Вярвам и имам надежда, че всички можем да работим заедно, защото „Gens una sumus!”

29.10.2018 г.
град София
С уважение: ВАСИЛ АНТОНОВ

Всички публикации

"Bg Север" - Новини на часа. Информационен сайт, новини от Плевен и региона, анализи, коментари, рубрики, информация