film izle

85 години от рождението на Божко Шойков ще бъдат отбелязани в Плевен с поредица от концерти

С четири концерта и поредица от музикални срещи в Плевен ще бъде отбелязана 85-годишнината от рождението на изявения плевенски диригент, композитор и дългогодишен директор на музикалното училище Божко Шойков. Това съобщи на пресконференция в клуба на БТА преподавателят от Националното училище по изкуствата „Панайот Пипков” в Плевен Августина Серафимова. Инициативата за честването е на Венцеслава Шойкова – дъщеря на музикалния педагог, която от дълги години е музикант във френския град Кан. Заедно с нея от Франция пристигна и маестро Оливие Олт, който ще дирижира Плевенската филхармония в един от концертите, посветени на Божко Шойков, на 2 ноември. Маестро Олт още от 1990 година работи с плевенските филхармоници и това ще бъде третата му среща с тях. Концертът включва „Малка сюита от Дебюси” и финалът на Деветата симфония на Бетовен – „Ода на радостта”, в който ще се включат общинският хор „Гена Димитрова” с диригент Анелия Дечева и детският хор „Звъника” с диригент Ваня Делийска.

This slideshow requires JavaScript.

С особен интерес се очаква концертът за четири цигулки и струнен оркестър от Вивалди, който се изпълнява за първи път в Плевен. В него участват четиримата бивши възпитаници на плевенското музикално училище Чавдар Вълков, Любомира Тодорова, Христофор Маринов и Виктория Маринова.

Поредицата от прояви започва днес с поднасянето на цветя пред барелефа на Божко Шойков в сградата на музикалното училище. Събитието е от 17 часа, когато ще бъде открита и мемориална изложба за него, а по-късно ще бъде и първият от четирите концерта, посветени на музикалния педагог. На 31 октомври, отново в училището, от 17 часа, е предвидена „Среща на поколенията”, на която са поканени бивши преподаватели.

На името на Божко Шойков ще бъде създадена фондация, която ще има за цел запазване и разгръщане на музикалния живот в Плевен.

Божко Шойков

(03.11.1933 – 01.04.1998)

„МУЗИКАТА е моята религия и идеология.”

Диригент, цигулар, педагог, композитор, общественик – Божко Шойков, е роден в Угърчин, Ловешко. Завършва Българската държавна консерватория в София (дн. Национална музикална академия „Проф. Панчо Владигеров”) през 1956 в класа по хорово дирижиране на проф. Георги Димитров. Творческата си дейност започва в Пазарджик като диригент на градския представителен оркестър, а по-късно – главен художествен ръководител и диригент в Драматично-музикален театър, където поставя оперети на Щраус, Калман, Вълчев, Милютин.

От 1 ноември 1961 Шойков става директор на Музикалното училище в Плевен, а 7 години по-късно (1968) открива първата в страната сграда на музикалнообразователен институт със собствена концертна зала, библиотека, физкултурен салон и учебен стол. В продължение на 34 години той разширява и обогатява дейността на училището с откриването на специалностите Народни инструменти и Народно пеене, сформира се учебен хор, духов оркестър, народен хор, акордеонен оркестър, перкусионен ансамбъл „Акцент”. През 1962 Шойков създава учебния симфоничен оркестър, а през 1991 възстановява струнния камерен оркестър, привличайки в състава му най-изявените млади щрайхисти. През май 1995 оркестърът печели първа награда на 43-я европейски музикален младежки фестивал в Неерпелт – Белгия.

В Плевен Шойков се изявява и като хоров и симфоничен диригент на Плевенската филхармония, дирижира представления на самодейната оперета. От есента на 1964 става художествен ръководител и диригент на хор „Трудова песен”, който от юли 1967 носи името на незабравимата оперна прима Катя Попова. В продължение на 15 години развива със състава изключително активна дейност в Плевен, страната и чужбина, печели много отличия, сред които сребърен и златен медал на Третия републикански фестивал в Русе.

От 1979 в продължение на близо 20 години Шойков е диригент на туристическия хор „Кайлъшко ехо” – състав, с който изнася десетки концерти, записва плоча, печели златен медал от прегледите на художествената самодейност.

Божко Шойков е автор на музика към комедията „Дяволската воденица” от Изидор Щол, балета „Пепеляшка”, оперетите „Градче край Марица” (либрето Н. Булев) и „Вълшебният ключ” (текст Н. Трендафилова), мюзикъл „Разузнавачи” (текст на Н. Булев), дуети за два цугтромбона и пиано, два тромпета и пиано, театрална сюита „Дяволската воденица” за симфоничен оркестър, кантата „Октомври” за соло баритон, смесен хор и симфоничен оркестър, сюита върху пет Ботеви песни за квартет медни духови инструменти, „Щастливо детство” – музика за духов оркестър към масови гимнастически упражнения (сценарист Хр. Данов), 6 клавирни миниатюри за най-малките, множество обработки, аранжименти и оркестрации за различни състави, десетки детски, солови и хорови песни, някои от които по собствен текст.

Многократен Лауреат от Републикански фестивали на художествената самодейност, Шойков е носител на орден „Кирил и Методий” I, II и III степен, „Златна лира” на СБМТД, златна значка на ЦСПС, юбилейни медали, грамоти и почетни знаци.

Всички публикации

"Bg Север" - Новини на часа. Информационен сайт, новини от Плевен и региона, анализи, коментари, рубрики, информация