film izle

Убавка Тончев е тазгодишният носител на наградата „Пимен Зограф”

Скулпторът Убавка Тончев е тазгодишният носител на наградата „Пимен Зограф”. Награждаването стана на откриването на Есенния салон на плевенските художници снощи в Арт център Плевен.

В него участват повече от 40 автори с по две или една работа. След журиране и обстойно оглеждане на творбите, са номинирани претендентите за наградата на името на Свети Пимен Загрофски. В журито са досегашни носители на отличието, началникът на отдел „Култура” Стефка Григорова, Нина Дорошенко – експерт в отдел „Култура”.

Те присъждат наградата на Убавка Тончев.

Галеристката Светла Тончева припомни житието и делото на светеца, покровител на художниците. През 2009 г, по времето на мандата на Сашо Камбуров като председател на СБХ – Плевен възниква идеята за учредяване на наградата, която да бележи творчеството на даден автор. Първият носител на наградата през 2009 г. е Дарина Пенкова – художник, график. След това носители на наградата са Любо Попов, Стилиян Атанасов, Нивелина Янакиева, Петко Петков, Юрий Буков, Константин Симеонов – Костика, Красимир Тодоров. Номинирани тази година са седем автори – Зоя Минева, Валентин Асенов, Убавка Тончев, Хинко Хинков, Павлин Ковачев, Страхил Найденов, Красимир Коцев.

„Приятно ми е, че Убавка Тончев е тазгодишният носител на наградата. Всички познаваме нейното творчество. Чест е да бъдеш кмет на такъв град, който е с утвърдени традиции в областта изкуството и е дал плеяда творци на България. Ние се гордеем че сме плевналии, защото има с какво да се похвалим във всяка една област от изкуството. Бъдете здрави, бъдете успешни в това, което правите. Пожелавам ви много почитатели, продадени картини и успешна реализация на всички творчески планове”, отправи своя поздрав кметът Георг Спартански.

За презентацията е нужен JavaScript.

Убавка Тончев: Най-силната ми емоция са общите ни изложби с Костика

 

  • Какво е усещането след получаването на наградата?
  • Фантастично! Много се радвам, много благодаря на колегите, преди всичко на журито, което се спря на моите творби. Цялата изложба има достатъчно качествени творби. За мен всички номинации са награда. Ако аз бях в журито, сигурно щях да дам на някой друг колега наградата.
  • Кое за теб е останало най-силно твое постижение?
  • Не бих искала да отделям творбите си и да се разделям с тях. За ме всяка една творба е моментна емоция, чувство и изживяване. Не бих могла да кажа. Естествено че има по-добри и за момента по-недобри решения за една творба. Аз винаги съм критична към себе си и към своите творби и все мисля, че не съм постигнала онова ниво, когато да кажа: Ето това съм аз!
  • Коя е най-силната ти емоция като творец?
  • Може би самостоятелните изложби с Костика. За мен това е най-силната емоция и ще остане така.

Всички публикации

"Bg Север" - Новини на часа. Информационен сайт, новини от Плевен и региона, анализи, коментари, рубрики, информация