film izle

Василена – маримба и перкусии, в един магичен мултимедиен спектакъл

Магичен спектакъл от светлина и музика, сътворен от перкусионистката Василена Серафимова и нейните инструменти, се появи преди дни в интернет пространството. Каква е историята на спектакъла и какви са другите не по-малко интересни събития с участието на плевенската музиканта по света и у нас, ни разказа самата тя.

  • Васи, разкажи малко повече за мултимедийния спектакъл  T I M E, чието видео сподели наскоро…
  • Свързан е със соловия концерт, който реализирах с невероятните видеа на Жулиан Пулен. Познавах и бях работила с Жулиан като оператор, но не го познавах като видеаст. Въпреки това имах огромно желание да работя с него и усещах потенциала и таланта му. Когато ме поканиха да направя солов концерт под формата на мултимедиен спектакъл, сграбчих тази възможност и си казах, че бих работила единствено и само с него. Толкова съм щастлива с резултата, че благодаря на Бога, че се доверих на интуицията си. Резултатът е нов мултимедиен спектакъл – T I M E, който комбинира електронна и акустична музика с видео и светлини. Композитори като Стив Райх, Астор Пиацола, Кейси Каджелози дават ритъма на музиката, която варира между минимализъм, танго, актуална музика или музикален театър…

За презентацията е нужен JavaScript.

  • След Фестивала за маримба и ударни инструменти в Плевен, това сигурно не е единственият ти интересн проект, нали? 
  • Петият международния фестивал на маримбата и ударните инструменти беше безспорно едно от най-хубавите преживявания през изминалото лято. Беше изпълнен с положителна енергия, амбициозни и любознателни ученици от различни кътчета на света, прекрасни лектори и артисти, много хубаво настроение и купон. Но моето лято определено не приключи така. Веднага след фестивала в Плевен се върнах във Франция за поредица от концерти с Реми Делангл, както и с Тома Енко, с когото скоро ще празнуваме 10 години от създаването на нашия тандем.
  • Свириш ли с български музиканти?

  • През месец август имах удоволствието да свиря с невероятната плевенска пианистка Пламена Мангова в концерт в рамките на световноизвестния фестивал „Шопен и неговата Европа” във Варшава. Изпълнихме симфония № 15 от Шостакович в обработка на Деревянко заедно с изключителни музиканти: Александър Князев, Сергей Догадин, Адриан Перюшон и Андрей Пушкарьов.

През септември месец, заедно с приятели, сбъднахме едно желание: концерта на „Отключи сцената” в село Татарево. Преди няколко години, преглеждайки фейсбук и опитвайки се да подбера стойностните и интересни неща измежду купищата „течаща” информация, попаднах на едно филмче, което ме грабна мигновено. Един млад българин – Атанас Атанасов, студент по актьорско майсторство в Холивуд, не успява да се примири с факта, че неговото село Татарево става все по-безлюдно, че всички млади хора заминават, работят и живеят в чужбина, а все по-рядко се прибират в Родината. Неговата мечта е проста: да играе театър в България. Така неговата баба го завежда при библиотекарката на селото, която отваря селското читалище. Прагът му не е прекрачван от десетки години… Наско вижда в развалините и праха реализацията на своята мечта – именно в това читалище той и неговите приятели ще могат да се изявяват, именно там от където е тръгнал ще може да се връща, за да носи радост на близки и влюбени в изкуството. Така започва да събира средства в … Америка… (за съжаление много малко средства идват от България, която отделя минимален бюджет за културата, както всички ние знаем) и заедно с приятели американци, приятели от ученическите години в България и разбира се, прекрасното си семейство, успява да „Отключат сцената” и да възродят селското читалище в Татарево.

Естествено тази история веднага отекна в сърцето ми, стори ми се близка и позната (нашия фестивал в Плевен е един вид реализация на същия род мечти!), веднага му писах, за да го поздравя и да му кажа колко се възхищавам и радвам. От негова страна учудването беше голямо – той ме беше „открил” два дни по-рано чрез изпълнението на „Дилмано, Дилберо” с Тома…


Разбира се, и двамата искахме да се запознаем и да направим нещо заедно. Запознанството стана миналата година в Берлин, а тази година успяхме да направим един страхотен концерт с приятели музиканти от Софийска филхармония, Софийската опера, Оркестъра на БНР – ние всички свирихме безвъзмездно с една единствена цел – връщане на културата в България… И още една – да се забавляваме заедно!

  • Свирите още с Тома Енко, с Клое, с Реми Делангл?

Една любопитна новина – в началото на октомври заедно с дуото с Клое (продуцентка и композиторка на електронната сцена), свирихме за първи път в Лондон. Концерта ни беше в едно култово място, известното джаз кафе на квартала Камдън, в което една от моите любими певици – Ейми Уайнхауз е пяла! А няколко дни след това свирихме и в Париж за „Белите нощи” на града, когато цяла нощ всички музеи и концертни зали са отворени за меломани и почитатели на всички видове музика. Ние свирихме за „Нощта на Студио Венеция” – събитие на Ксавие Веян, което се състоя в Музея на музиката към комплекса на Парижка филхармония. В зала „Пиер Булез” на същия комплекс например, цяла нощ пианиста Никола Хорват направи 8-часов рецитал с цялостното клавирно творчество на Ерик Сати. В залата на Парижка филхармония имаше шезлонги, дюшеци, седящи и спящи хора навсякъде, а музиката звуча до изгрев слънце.

  • Пожелаваме ти от сърце още много такива приятни емоции и много успехи на музикалните сцени!

 

 

 

Снимки:

Bartosch Salmanski – 128db.

Всички публикации

"Bg Север" - Новини на часа. Информационен сайт, новини от Плевен и региона, анализи, коментари, рубрики, информация