film izle

Петьо Маринов: Политизирането на шахмата пречи на нормалното му функциониране

Какво се случва в шахматната федерация и на какво се дължат сътресенията в нея? Какъв трябва да е ръководителят ѝ и доколко е допустимо политическо влияние върху най-интелигентната игра? Това са темите, по които разговаряме с председателя на ШК „Спартак Плевен ХХI”, съдия на ФИДЕ и ФИДЕ инструктор Петьо Маринов.

 – Г-н Маринов, какво се случва с българския шахмат в момента? На какво се дължат сътресенията?

– Ще започна с малко предистория. През август миналата година се проведе Общо събрание на Българската федерация по шахмат (БФШ), на което на всички беше обяснено, че шахматната федерация може да получи лиценз само и единствено ако за председател бъде избран състудента на министър Кралев д-р Руслан Тошев. На 2 септември 2017 г. в град Велико Търново се проведе учредително събрание на БФШ 1928. На него присъстваха 62 шахматни клуба, кандидатите за съпредседатели – господата Иван Генов и Руслан Тошев, и министърът на спорта г-н Красен Кралев. Министър Кралев представи пред нас слабо познатия в шахматните среди д-р Руслан Тошев и гарантира, че той ще ръководи организирания български шахмат справедливо, отговорно, демократично, ще изведе любимата ни игра от трудностите и е гарант за възвръщането на нейното име в национален и световен мащаб. Големият парадокс беше, че се пишеше някакъв Устав непосредствено преди събранието, но така и не беше раздаден на никой от присъстващите клубове. Именно поради оказания натиск и липсата на елементарни етични правила болшинството шахматни клубове гласуваха за учредяване на нова шахматна федерация, макар и с нескрито отвращение.

– Какво последва?

– Сега, една година по-късно, можем да заключим, че нищо от обещаното не се случи! Нещо повече – разделението в шахматните среди бележи своя апогей и виновен за това е само и единствено председателят Руслан Тошев.
Само няколко месеца по-късно новата шахматна федерация загуби лиценз, тъй като друга шахматна федерация обжалва решението на Министерство на младежта и спорта (ММС). Един от спонсорите на шахмата и съпредседател – Иван Генов, хвърли оставка и се оттегли, явно отвратен от случващото се в шахмата. Група приближени на Тошев започнаха яростна фейсбук кампания по очерняне на дългогодишни и уважавани шахматни деятели, несподелящи възгледите на шахматното ръководство. Тук се натъкваме на втори парадокс. Именно тези атакувани шахматни деятели от приближените хора на Руслан Тошев  изпълниха безвъзмездно почти целия вътрешен шахматен календар на федерацията и вместо благодарности, получиха обиди.
Желанието на Руслан Тошев да елиминира всички силни фигури и да отстрани инакомислещите нарастваше с всеки месец. Липсата на адекватни управленски решения си пролича най-ясно при позицията на България по отношение на избора за нов шеф на световната шахматна федерация – ФИДЕ. Избраната от УС на БФШ 1928 „далновидна политика на снишкване” доведе до нова оставка на една от най-силните фигури в УС  – Васил Антонов. Явно окрилен от липсата на достатъчно качествени кадри в остатъка от УС, Руслан Тошев продължи управлението си нагло и безпардонно, имайки подкрепата на ММС в лицето на Красен Кралев и спекулирайки с името му.

– Имаше ли последици?

– Стигна се дотам, че близо 60 български клуба в открито писмо декларираха своята подкрепа за кандидатурата на руснака Аркадий Дворкович за шеф на ФИДЕ и против гърка Макропулос, който безобразно и неадекватно наказа всички български шахматисти с отнемане на тяхната национална идентичност. Това естествено не беше позицията на УС – вече еднолично управляван от Руслан Тошев, който обясняваше, че е по-добре да се изчака и да се види накъде духа вятърът. Последваха нови нападки към хората, които подкрепиха Аркадий Дворкович, с безумното обяснение, че с това пречили за приемането ни във ФИДЕ… Само 3 месеца по-късно същият този изявен ръководител на българския шахмат беше първи на пистата за снимка с новия шеф на ФИДЕ г-н Дворкович… Това едва ли се нуждае от коментар.
Трябва високо и ясно да се заяви, че именно погрешната стратегия на УС на БФШ 1928 доведе до условно, а не пълноправно приемане на страната ни във ФИДЕ!

– Шахматните клубове не реагираха ли?

– Недоволни от безобразното управление, повече от половината шахматни клубове в страната, общо 41, инициираха подписка за провеждане на извънредно Общо събрание (ИОС) за избор на ново ръководство. След отказ на ръководения от Тошев Управителен съвет да насрочи такова, то бе насрочено с решение на Софийски градски съд и ще бъде проведено на 18 ноември 2018 година.
Заради приемане на документите за ИОС, на служителя в БФШ 1928 гм Маргарита Войска й бе отнет печата на федерацията. Тя се оказа „болна” и когато трябваше да бъде входирана лично от мен кандидатурата на г-н Васил Антонов за председател на БФШ 1928, издигната от СКШ „Спартак Плевен XXI”. Все пак г-жа Войска прояви доблест и призна, че председателят Руслан Тошев ѝ е забранил да приема всякакви документи във федерацията. Това ме принуди да входирам папката с документи лично до министър Кралев.

Плевенският депутат Васил Антонов е кандидат за шеф на шахмата в България

– С проблема е запознат и премиерът. Каква беше целта на откритото ви писмо до Бойко Борисов?

– Издигане на силната кандидатура на г-н Васил Антонов взриви шахматната федерация. Непрекъснато увеличаващата се подкрепа към него и екипа му извади извън релси останките от настоящия УС и те започнаха поредни безумни действия.
В последните седмици преди провеждането на събранието се учредяват редица нови юридически лица с предмет на дейност шахмат. Това се случва в населени места, в които този спорт никога не се е практикувал или е бил много слабо застъпен. Заседанията на УС са в пълна тайнственост и половината членове на УС гласуват по телефона или с пълномощни. В същото време г-н Тошев изключи 19 шахматни клуба, почти всички участници в подписката, изтъквайки формални причини, свързани с изисквания на ММС. Сред тях е и настоящият шампион на България за жени „Локомотив 2000” /Пловдив/. Налице е груб опит за подмяна на вота на шахматните клубове в страната. Отделно от това се оказва силен натиск върху шахматните клубове, като се злоупотребява с репутацията на ПП ГЕРБ и името на министър Кралев. Подготвя се приемане на редица новоучредени шахматни клубове от Управителния съвет на БФШ 1928 през ноември, непосредствено преди събранието.

– С цел?…

– Целта е ясна – да се използва политическо влияние с цел упражняване на контрол от страна на Руслан Тошев, неговия парламентарен съветник, кмет на район Одесос във Варна и член на УС Георги Недев, както и свързани с тях лица. Шахматната общественост е силно притеснена, че няма да бъде проведен нормален избор на ръководство. Настоящият Управителен съвет демонстрира готовност да запази контрола си над тази федерация, като приеме над 15 нови клуба за членове, а ако се наложи, да продължи да изключва стари и утвърдени такива. За капак се оказа, че е подадена годишна данъчна декларация за 2017 г. с над 2 милиона приходи и разходи само за 3 месеца дейност. Оказа се счетоводна грешка, но подписът отдолу е на председателя Руслан Тошев.
Именно всичко това ме принуди, като председател на клуб, издигнал кандидатурата на Васил Антонов за председател на БФШ 1928, да напиша открито писмо до премиера г-н Бойко Борисов и да го запозная с опитите за политизиране на шахмата, които създават пречка за нормалното функциониране на този интелигентен спорт.

– Има ли реакция от ММС във връзка с шахматните проблеми?

– На ход е министър Кралев. Той посочи Руслан Тошев и той даде гаранции за неговото управление. Той трябва да укроти своя довереник и да му обясни, че просто не става за шахматен ръководител. И да го оттегли. За доброто на българския шахмат и за истинското обединение на шахматното ни общество.

Всички публикации

"Bg Север" - Новини на часа. Информационен сайт, новини от Плевен и региона, анализи, коментари, рубрики, информация