film izle

Калин Терзийски и Юри Лазаров представят новите си книги на обща премиера в Плевен

Премиера на две нови книги ще се състои в Арт център Плевен другата седмица. На 14 ноември, сряда, от 17 часа в обща премиера ще се представят Калин Терзийски и книгата му „Мечката и други разкази” и Юри Лазаров с „Чичо Весо Облия. Отново”. Повече за тях самите, както и за новите им книги плевенчани могат да разберат на събитието. Авторите ще разказват истории, ще четат, ще отговарят на всякакви въпроси, ще дават автографи в непринуден разговор на чаша вино.

„Мечката и други разкази“, издателство „Лексикон“. Калин Терзийски определя сам тази си книга като „най-моята“, „най-добре обмислената“. И също така „с разкази, писани все едно от поне десетина различни писатели“. Има гротеска, ирония, философия, натурализъм, хиперреализъм, абсурдизъм. И просто смях. Смях от замисляне. Замисляне до смях.

„Чичо Весо Облия. Отново” е втората книга на Юри Лазаров за чичо Весо Облия. (Първата – „Чичо Весо Облия. Упражнения по стил” излезе през 2006 г.) Тя включва 10 нови истории, както и всички от старата книга, разбира се. И тук Юри Лазаров пак се заиграва с великия експериментатор Реймон Кьоно, рисунките пак са на Анри Кулев, оформлението е на Ася Кованова, а издателството е „Парадокс”.

  • Калин Терзийски завършва медицина в София. От 1997-а до 2000 г. специализира психиатрия. В същото време работи като лекар в психиатричната болница „Свети Иван Рилски”. Успоредно с това започва да пише за вестници и списания. През 2000 година напуска работата си на лекар и се отдава изцяло на писането. Още от 1997-а работи и като сценарист в телевизията. Рисува и често сам илюстрира книгите си. През 2011 е награден с Европейската награда за литература – за сборника „Има ли кой да ви обича”. Носител е също на наградата „Златно перо” за принос към българската култура, „Цветето на Хеликон” – за най-продавана българска книга на 2010 за романа Алкохол, Първа награда за проза в националния конкурс за хумор Златен Каунь – Хасково, Наградата за най-четен автор на Столична библиотека за 2014 г.
    Романи: „Алкохол“ , „Лудост“, „Войник“, „Любовта на 45 годишния мъж“,”Разкажи ми”. Сборници разкази: „13 парчета от счупеното време“, „Сурови мисли със странен сос“, „Има ли кой да ви обича“, „Любовта на 35 годишната жена“, „Имен ден за добрия човек“, „Ной дава последни указания на животните“, „Аскетът в мола“, „Владетелите“, „Монго и други работи”, „Срещи с известните”. Стихосбирки: „Сол“, „Нови стихове:Съвсем в началото“, „За ползата от позите“ най-новата му книга е също сборник: „Мечката и други разкази”.
  • Юри Лазаров е завършил журналистика в СУ „Св. Климент Охридски” и кинодраматургия в (тогава) ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов”. Работил е в културните отдели на всекидневни вестници, седмични вестници и списания. Заедно с Калин Терзийски работи в сценарния екип на предаването „В неделя с…” на БНТ. Бил е заместник генерален директор на Българската телеграфна агенция и директор „Комункации” на веригата книжарници „Хеликон”.
    Носител е на наградата „Златно перо” за принос към българската култура. Книгата му „Чичо Весо Облия. Упражнения по стил”, е номинирана за литературната награда „Хеликон’2006”. Автор е и на книгите „Тълковен речник” и „Чичо Весо Облия. Отново”

Всички публикации

"Bg Север" - Новини на часа. Информационен сайт, новини от Плевен и региона, анализи, коментари, рубрики, информация