film izle

Копие на Гутенберговата преса заминава от Плевен за Националната библиотека

Реплика – умалено функциониращо копие на Гутенберговата преса, заминава другата седмица за Национална библиотека „Св. Св. Кирил и Методий”. Съоръжението е изработено от Диян Павлов – Джими в „Творителница О’ писменех“. Пресата ще бъде поставена в зала „История на книгата”, която ще бъде открита през декември. Тогава са и празниците на Библиотеката по случай 140 години от основаването й. Макар и умалена, пресата изпълнява всички функции на голямата, категоричен е Джими. Тя е подарък за Национална библиотека от Съюза на полиграфската индустрия. Същата реплика миналата година Джими подари на Университета по библиотекознание и информационни технологии ( УниБИТ).

Поводът

2018 г. мина под мотото „Година на Гутенберг”. Във връзка с 620 години от неговото рождение и 550 години от смъртта му, в цяла Европа се провеждат събития, посветени на делото и личността на Йоханес Гутенберг, който в 2001 г. беше обявен за личност на II-то хилядолетие за неговите заслуги към развитието на човешката цивилизация. Първото копие в България е в „Творителница О’ писменех“  в Плевен. По повод годишнините, Джими създаде интерактивната изложба „Преди Гутенберг и след това”, която беше представена в залите на Регионален исторически музей – Плевен, през февруари и март.

Отвори врати изложбата „Преди Гутенберг и след това”

След нея идва покана от главния редактор на списание „Полиграфия” Джими да участва с изложбата и Гутенберговата преса в едно събитие в София – раздаването на годишните награди на полиграфите, което се провежда по традиция в Национална библиотека „Св. Св. Кирил и Методий”. „Експонирах там изложбата и пресата, на която правех демонстрации всеки ден. Стопаните на Библиотека поискаха да имат пресата, но това не може да стане, защото тя е моя собственост. Стигнахме до споразумение да им направя реплика – умалено функциониращо копие на Гутенберговата преса”, разказа авторът на оригиналната идея.

Как се стигна до първата преса?

Историята е доста весела. „Преди повече от 12 години ходих в Охрид, където има работилничка и демонстрации как се прави ръчно хартия по древен китайски метод. Има също и реплика на Гутенбергова преса. Сприятелих се със собственика – Любчо, много приятен мъж. Отбивах се често при него да си приказваме. Той разказваше, че македонската преса е втората в света, въпреки че македонците твърдят, че всичко при тях е първо в света. Де на шега, де на истина, аз му казах: „Любче, да знаеш, че трета преса ке биде у Плевен”. Така и стана. Намерих греди от стара къща, която разрушаваха, може би на повече от 200 години, и си ги запазих специално за тази преса. Така преди 6-7 години пристъпих към нейното изпълнение – с подръчни материали я направих. Усвоих начина на правене на хартия по китайския метод от I век. И какво от това!, си казах.

В Творителницата на Джими деца ще правят хартия и ще печатарстват

Каква е връзката между хартията и пресата – това са буквите, писмеността. От обща култура започнаха да ми се навързват епизоди на какво са писали хората преди печатния текст, върху какви материали, с какви инструменти. Така ми се подреди хронологично един разказ за възникването на писменостите в глобален аспект, започвайки от първобитните хора, през древна Месопотамия и Шумер, Древен Китай, като демонстрирам на живо как се прави ръчна хартия. След това преминаваме през Египетската цивилизация – какво е папирус, какво е предизвикало древните елини да направят пергамента. Всичко това в Творителницата може да бъде видяно, пипнато и докоснато от моите посетители. Продължаваме към Римската империя и стигаме до Средните векове, когато се е пишело и преписвало на ръка до онова революционно откритие на Йоханес Гутенберг – системата за тиражиран книгопечат – Гутенберговата преса. Ето че днес в България вече има три такива преси”.

Макет на Гутенберговата преса на плевенския творец Джими вече има и в УниБИТ

Как функционира Гутенберговата преса?

Според Джими, това е много просто устройство – масивна дървена конструкция с маса, която е захваната с дървен винт. Той се задвижва с лост. Върху подвижната част – талер, се подреждат оловните релефни букви, които Гутенберг изобретява. Намасляват се с тампони, изобретени от кожа, но кучешка. Мастилото е на маслена основа, а кучешката кожа няма потни жлези и пори и в нея то не набива надълбоко, пояснява Джими. След това се поставя лист хартия над буквите, прехвърля се под плочата, притиска се и се отпечатва текст.

През 1455 г. на такава преса Гутенберг отпечатва Библията – първата печатна книга в историята на човечеството. Това отваря пътя на Ренесанса, на Реформацията и на новото време за развитието на човечеството. „Днес всеки има компютър и принтер и с натискането на едно копче може да се отпечата всякакъв тест. Но за да знаем как сме стигнали до тук, трябва да знаем откъде сме тръгнали. А началото наистина е поставил в 1455 г. великият Йоханес Гутенберг, който неслучайно е обявен за личност на II-то хилядолетие”, отбелязва плевенският му последовател.

Равносметка: 122-ма за две седмици са посетили Творителницата на Джими

Всички публикации

"Bg Север" - Новини на часа. Информационен сайт, новини от Плевен и региона, анализи, коментари, рубрики, информация