film izle

Татяна Любенова представи „Написано на кирилица“ за 40-ия юбилей на Дружество на писателите в Плевен

Творческата вечер беше посветена и на 65-годишнината на авторката

Татяна Любенова е позната на плевенчани с няколко амплоа. Тя е  уредник в Къщата на художниците, но казва, че по призвание е поет, а по професия – журналист. Нейната последна книга „Написано на кирилица”,  е резултат от работата й като журналист. Тя беше представена снощи в Регионална библиотека „Христо Смирненски”.

Творческата вечер беше посветена на 65-годишнината на авторката и на 40-годишнината от създаването на Дружеството на писателите в Плевен. Гост беше кметът Георг Спартански.

Книгата съдържа литературни рецензии, интервюта, обзори, хроники и репортажи за периода 1999 – 2017 г. отразяващи литературния живот на Плевен. Специални глави от книгата са посветени на дейността на писателското дружество, Алманах „Мизия”, годишните литературни награди на Община Плевен и Дружеството на писателите в града, провежданата в Плевен Международна писателска среща „Побратимени светове” и др. В документалната книга са публикувани и материали за автори, членове на дружеството.

Защо „Написано на кирилица”? „Книгата е посветена на литературните дейци в града. Основното, което ги свързва, е словото. А то, от своя страна, е свързано най-вече с нашите букви”, споделя авторката.

И един интересен спомен, който най-ярко се е запечатал в паметта й и е свързан със създателя на Дружеството на писателите в Плевен Александър Муратов:

„Покойният  Георги Стойков казваше, че литературният живот в Плевен започва, когато в средата на XIX век Софроний Врачански започва в Плевен да пише своето житие. Но реално организацията се създава преди 40 години. Като млад поет имах щастието да се срещна лично с Муратов и да му представя първия вариант на първата си книга, която много по-късно излезе. Той прочете надлежно всичко и ми даде съвети, които никога няма да забравя: „За да бъдеш добър поет трябва много да четеш класна поезия, за да можеш ти самия да бъдеш на високо ниво!”.

Организатори на творческата вечер са Регионална библиотека „Христо Смирненски” – Плевен и Дружеството на плевенските писатели.

Всички публикации

"Bg Север" - Новини на часа. Информационен сайт, новини от Плевен и региона, анализи, коментари, рубрики, информация