film izle

Политиката на България в Арабския свят е тежък провал, смята Румен Петков

Имаме тежък провал в политиката на България в Арабския свят. Това заяви на пресконференция в Плевен лидерът на АБВ Румен Петков. Според него най-яркият пример е проведената миналата седмица в Италия среща за бъдещето на Либия, в която участваха 19 държави – Чехия, Холандия, Полша, Испания, Алжир, Китай, Канада, Египет, Судан, Тунис, Русия, САЩ, но не и България. „Либия е държава, в която България е инвестирала много, включително и огромен човешки ресурс. Ние сме там от 50 години. Въпреки това българското външно министерство в момента е неспособно да защити нашия национален интерес там.  Това е тежък провал за външната ни политика“, зави Румен Петков.

Той припомни, че преди 10 дни е бил на визита в Ливан, в резултат на която 5 български университета ще представят учебните си заведения и продукт по време на изложение, посветено на образованието, което ще се проведе в Ливанската република през ноември тази година. Форумът се посещава ежегодно от над 20 000 души.

„В момента сме обнадеждени от разговорите с министър Бисер Петков, че ще се направи свободна социалната сфера между България и Либия, която да гарантира социалните права на нашите здравни работници и учители, които са работили там, иначе няма да могат да се пенсионират. Това са строители, учители, лекари и медицински сестри – около 120 000 души. Имаме уверението на либийската страна, че тя е готова за това”, добави още Румен Петков.

По повод неспособността на България да защити националния си интерес в цялостния преговорен процес с република Македония и продължаващото грубо посегателство върху нашата история, от  АБВ предлагат Комисията по външна политика на НС да изслуша техните предложения и да се настоява за подписване на анекс към договора за гарантиране на българския национален интерес.

Всички публикации

"Bg Север" - Новини на часа. Информационен сайт, новини от Плевен и региона, анализи, коментари, рубрики, информация