film izle

Румен Петков: Загубата на „Южен поток“ е едно от най-големите национални предателства

„Загубата на „Южен поток“ е едно от най-големите национални предателства, извършени срещу България. То бе започнато от премиера Сергей Станишев, бе доразвито при Орешарски и правителствата на ГЕРБ, които не предприеха действия, за да запазят интереса на България“. Това зави по време на пресконференция в Плевен председателят на АБВ Румен Петков. Според него страната ни започва да губи таксите си от транзитния пренос на газ заради това, че количествата, които изпращаме към Гърция и Турция, а вероятно и към Македония, на практика ще бъдат прекратени след стартирането на енергийни проекти като „Турски поток“.

Петков припомни, че днес е срещата между Путин и Ердоган, по време на която ще се проведе церемонията по полагане на съоръженията по суша на газопровода „Турски поток“.

„Турски поток“, започнал след отказа на България да строи газопровод, включва две отделни линии, едната от които е предназначена за потреблението на турския пазар, а другата – за ЕС. Гърция активно лобира втората линия да минава през нейна територия и да стига до Италия.

„След това ще ни остане възможността да транзитираме евентуално към Македония и потенциалния път към Сърбия, Хърватска, Австрия. Т. е. договореностите с „Газпром“, които имаме до 2030 година, стават силно уязвими. От това загубите, които ще претърпи „Булгартрансгаз“, ще отидат на близо един милиард евро“, посочи Петков. По думите  му по оперативни данни само до юни месец тази година транзитирането на газ от българската страна е намаляло с 9%, а в същото време хората, отговорни за това състояние на нещата, свикват пореден форум, който е  свързан с повишаване на енергийната независимост от Русия. „Факт е, че с единствен доставчик в лицето на „Газпром“ България има най-ниската цена на доставка на газ в ЕС. В същото време сме изправени пред абсурдната политика на „Булгартрансгаз“ да компенсира намаляващите си приходи чрез необосновани такси, които водят единствено до увеличение на крайната доставна цена за потребителите у нас. И ако ние не преминем веднага към изграждане на трасе от Провадия до Зайчар, ще загубим възможността да бъдем транзитната държава, гарантираща сигурността на Сърбия и всички държави след нея по веригата“.

Румен Петков припомни, че на фона на цялата тази ситуация „Булгартрансгаз“ възлага строителството и модернизацията на скъпите компресорни станции на един  и същи изпълнител. Такива се извършват и по трасето за Турция, което очевидно става никому ненужно. „Конкретен пример – изграждането на газопровод между Лозенец и Недялско. Двадесет километра на стойност 46,5 милиона лева. Това е абсурдна цена. Има и една година забавяне при изпълнението, но въпреки това не е наложена никаква санкция. Това е основателно съмнение за корупционни практики“, зави той и посочи, че изпълнителят дори не е доставил тръби от Германия, както е било по договор,  а ги е заместил с китайски. По думите му примерите за подобни нарушения в този сектор са изключително много.

В страни от темата председателят на АБВ обяви, че партията ще сезира Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество за нарушения. „В пълен противовес на съществуващата нормативна уредба Петьо Ангелов Иванов е изпълнителен директор на БЕХ, но същевременно е и председател на съвета на директорите на  „Булгаргаз“.  Друг титан на енергийната мисъл и действия – Петър Асенов Илиев, е изпълнителен директор на НЕК и председател на съвета на директорите на БЕХ“.

Всички публикации

"Bg Север" - Новини на часа. Информационен сайт, новини от Плевен и региона, анализи, коментари, рубрики, информация