film izle

Петър Пиронков: Произведението е само дразнител, който провокира чувства в душата на зрителя

 

Първа самостоятелна изложба в Плевен откри художникът Петър Пиронков. Живописните платна са изложени в Арт център Плевен и могат да се видят до средата на месец декември. На откриването снощи приятели и почитатели на живописното изкуство освен да се срещнат с автора и неговите творби, имаха възможност да се насладят и на изпълнението на Роберта и Вида Пиронкова – сестра на живописеца, която е композитор, автор на текстове на песни и майстор на ювелирното изкуство.

За презентацията е нужен JavaScript.

Какво и защо показва в Плевен авторът, какво за него е живописта и какви са очакванията му? По тези и още въпроси разсъждава Петър Пиронков в разговор с плевенски медии.

 • Г-н Пиронков, какво показвате в Плевен?
 • Това е първата ми самостоятелна изложба тук. Цялата експозиция е подбрана с една идея повече да ме представи в една по-артистична светлина. Размерите на творбите са по-монументални и това е една представителна извадка на моята живопис.
 • За вас живописта е…
 • В последните години в световен план се наблюдава едно отдръпване от живописта – в чистия й вид, в класическия й вид. Защото живописта е поводът за една картина. Не сюжетът, не светът, не личният стил или естетиката, ами тази живопис, която е подплатена с едно богатство на тонове, полутонове, живописни хрумвания. И съответно която провокира в публиката тази духовна енергия, която ние наричаме изкуство.
 • Изкуството е енергия, която…?
 • Тази дума изкуство вече много девалвирала, защото се използва за всичко,

а изкуството е точно този духовен трепет, заради който публиката отива в художествените зали и се любува.

Духовната енергия я произвежда публиката, не произведението. Произведението е само дразнител, който провокира чувства в душата на зрителя.

 • С какво провокират зрителя вашите произведения?
 • Има сюжети, както и картини за всякакво разбиране. Показвам съвременен експресионизъм, който и фигуративен, защото изкуството, откакто свят светува, се занимава с обожествяването, отъждествяването, въздигането ако щете на човешкия дух. Няма да видите пейзажи, няма натюрморти… Всяка картина е подбирана, за да въздейства на публиката в Плевен. Останалото трябва да се види.
 • Каква реакция (не)очаквате?
 • Дали ще им хареса или не, не е важно, важно е да се живее с изкуството. Както публиката, така и творците имат нужда от духовна енергия. Друго не ни остава. Ние сме енергийни същества. Колкото и да се опитваме да потискаме душевността си, ние живеем по един духовен начин.

С тази нагласа съм подбирал произведенията – да са контрапункт на действителността. Размери, които не могат да бъдат закачени, или поне трудно, в домовете. Заради идеята да се прави и да се консумира изкуство. Не да го притежаваш.

Изкуството не може да се притежава.

Идеята е да не се харесат, а да се почувстват, изживеят.

 • Всеки автор иска нещата му да се харесват. Или не?
 • На мен като ми кажат: „Колко е хубава тази картина!” ми идва да я хвана и да изхвърля, защото не съм постигнал целите си. Защото изкуството е вечно. Тогава то трябва да задоволи вкуса на три-четири поколения напред. А аз, ако стоя на вкуса на сегашното поколение, значи не съм си свършил работата. Духовното излъчване е непреходно, вечно, то е като идеята.
 • Какво си пожелавате в по-общ план?
 • Пожелавам си да има публика, българинът да стои в изложбените зали, в музикалните зали, да е по-обърнат към духовността, даже към религията. Защото това сме ние като нация, като хора – същества, които обитаваме тези ширини на планетата. Живописта и изкуството са за нас. От друга страна на планетата са други същества. Не трябва да сме еднакви. Ние носим живописното чувство, имаме нужда от изкуство. И

Има същества, които не се нуждаят от изкуство, но те не са по нашите ширини.

Нека да се възхищаваме и да се радваме, ако щете и да критикуваме, да плюем, това е задължително даже. Това означава, че тези произведения са произвели някакви чувства и мисъл. И в критиката човек трябва да намира себе си, защото тя е движещата сила. Тогава изкуството е свършило своята работа – провокирало е чувства.

Петър Пиронков е роден през 1977 година в София. Завършва Държавното художествено училище „Илия Петров“. Завършва специалност „Живопис“ в Държавната художествена академия в Рим в класа на проф. Алесандро Тротти. Има множество участия в общи изложби и самостоятелни изложби у нас и в чужбина. Негови творби се намират в частни колекции в Италия, България, Гърция, Америка, Франция, Англия.

Всички публикации

"Bg Север" - Новини на часа. Информационен сайт, новини от Плевен и региона, анализи, коментари, рубрики, информация