film izle

Приятели, колеги и близки на д-р Валентина Попова събра представянето на монографията в нейна памет

Много приятели и колеги на д-р Валентина Попова се събраха в Арт център, където беше представена монографията в нейна памет „Микробиологични аспекти на медицински значимите ентерококи“.

За научния принос на изследването на д-р Попови говори доц. Христина Хиткова от Катедра по микробиология и вирусология на МУ – Плевен.

В последните години от живота си тя усилено изследва първия за страната епидемичен взрив от ванкомицин-резистентни ентерококи, изолирани от клинични проби на пациенти, лекувани в Университетска болница – Плевен. Проучването прераства в недовършена докторска дисертация и става повод за издаването на настоящата монография, излагаща завършените части от дисертационния труд, придружени с актуални данни от изследваната проблематика, както и научните приноси на д-р Попова.

Монографията е издадена от Издателски център МУ – Плевен под редакцията на Доц. д-р Христина Хиткова и д-р Владимир Попов.

В монографията са включени любопитни моменти от биографията на Валентина Попова, разкриващи нейната непреклонна вяра в силата и важността на науката. Нейният син – Владимир Попов, изпълни на пиано музикални творби от любими композитори на майка си.

„Имам удоволствието да си дойда от Залзбург , където завършвам магистратура по пиано, само във връзка с представянето на монографията, посветена на майка ми. Нямаше как да остана безучастен към организацията, подготовката и представянето. Наистина не беше лесно да намерим правилния формат, в който да покажем максимално много от личността на майка ми и в същото време да не неглижираме професионалната й дейност и успехи. Всичко това да съчетаем с един конкретен труд за първия епидемологичен взрив в страната, причинен от  ванкомицин-резистентни ентерококи. Въпреки че тя си отиде преди три години, всички ние съпреживяваме нейната загуба и няма как да е по друг начин”, сподели младият музикант.

Това, което най-много искаме да направим, беше този огромен труд, който беше започнала и за съжаление не можа да завърши, да съхраним поне в една малка част, разказа за идеята и осъществяването й съпругът на д-р Попова доц. Владимир Попов. Според него, епидемологичният взрив, изследван от съпругата му, е бил първият в страната, а научните изследвания в тази посока продължават.  „Заразяването с тези ванкомицин-резистентни ентерококи става предимно при изключително тежки пациенти, които са в реанимация, на хемодиализа и имунокомпрометирани. Справянето с едни такива инфекции при тези пациенти е от изключително значение, защото в повечето от случаите изходът е смъртен. Стъпките, които предприехме, не бяха лесни, тъй като нямахме модел, по който да работим. Няма издаден такъв монографичен труд, който да е в памет на някого. Това е специализирана литература, в която се говори само за това, което и изработил автора. Беше трудно да обхванем нещата, защото все пак когато един човек е направил толкова много за науката, трябва да го представиш като характер, като стремежи, като успехи. Обикновено това създава големи трудности. Слава Богу, една група калифорнийски професори бяха изнесли подобен труд за свой колега. Ние успяхме съвсем случайно да го открием и да ползваме модела, по който е направен. Така се избистри цялата концепция за монографията – биографична част, научна разработка и статии, които са излезли и тепърва ще излизат”, обясни доц. Попов.

Д-р Валентина Попова е лекар и от 1994 г. работи като асистент-микробиолог в катедрата по микробиология и вирусология в УМБАЛ „Д-р Георги Странски“. Скоро след смъртта ѝ през 2015 г., по инициатива на проф. д-р Мария Средкова, завеждащ катедрата по микробиология и вирусология в УМБАЛ „Д-р Георги Странски, и с подкрепата на проф. д-р Славчо Томов, ректор на МУ – Плевен, на нейно име беше кръстена учебна зала в МУ-Плевен, като признание за научната и педагогическата ѝ дейност.

Всички публикации

"Bg Север" - Новини на часа. Информационен сайт, новини от Плевен и региона, анализи, коментари, рубрики, информация