Мирослав Петров прие френския посланик Н. Пр. Ерик Льобедел и съпругата му Брижит Льобедел

Темата за културата бе водеща при срещата между областният управител Мирослав Петров и посланика на Република Франция у нас Н. Пр. Ерик Льобедел. Поводът за посещението на френския посланик и неговата съпруга в Плевен бе покана на областния управител по повод реализирането на културно събитие под наслов „Вечер на френската култура”.

В началото на срещата областният управител представи инициативите, които се реализират от Областна администрация – Плевен в партньорство с плевенския театър, националното училище по изкуствата и читалище ЛИК за отбелязване на Годината на европейското културно наследство. Акцентът на културните мероприятия в Плевен пада върху представяне културата на Франция.

Н. Пр. Ерик Льобедел изрази задоволство от наситената и съдържателна програма, посветена на Франция. Той благодари на областния управител за отправената покана. В разговора си с френския посланик областният управител представи културните институти и забележителности в Плевен и на територията на областта. Обърна специално внимание на фестивалите – лауреатски дни „Катя Попова”, фестивала по маримба и ударни инструменти, Международния фестивал по китара, фестивала на куклените театри, националния фолклорен фестивал и фестивалите за народно творчество в общините на територията на Областта. „Плевен е домакин и на Национално биенале на малките форми, както и на международен фотографски форум. На територията на крайдунавските общини се реализират събори, осъществяващи културен мост с нашите съседи от Румъния”, каза още областният управител Мирослав Петров.

При посещението си в Плевен посланикът на Франция Ерик Льобедел и неговата съпруга Брижит Льобедел посетиха Панорамата, ХГ Дарение „Колекция Светлин Русев” и Регионалния исторически музей. Пред областния управител те споделиха, че са очаровани от видяното в Плевен.

%d bloggers like this: