Специалисти от Ветеринарна клиника ИДА-ВЕТ с поредната животоспасяваща операция

Д-р Ивайло Илиев, д-р Антонио Петков и д-р Ангел Ангелов от Ветеринарна клиника ИДА-ВЕТ направиха поредната животоспасяваща операция. Този път пациентът беше кученце от породата Чихуахуа. Специалистите оперираха увредената уретра на домашния любимец, като направиха по-голям отвор, от който образуваните песъчинки и камъчета да излизат по-лесно и да не се налага последващо катетеризиране.

Операцията представлява отстраняване на скроталната торбичка, кастриране на кучето и поставянето на стома на мястото на скроталната торбичка. „Оперативната намеса е необходима с оглед на това, че всяко едно запушване и спиране на уринирането дълго време води до блокиране на бъбреците, а ако животното е по-възрастно, могат да настъпят необратими изменения и то да умре от задръжка на урина“, коментира д-р Ангелов. Ако токсините не се изхвърлят, те продължават да циркулират в организма и животното за няколко дни то изпада в тежко коматозно състояние.
Подобна операция се прави и при котараците, при които пак има този проблем. Може да се извършва на кучета на всякаква възраст, стига стопанинът да е убеден, че това е единственото решение за неговия проблем. Успеваемостта е голяма, стига да се направи навреме.

„Операцията е рутинна за нашата клиника – споделя управителят на ИДА-ВЕТ д-р Ивайло Илиев – Не е много сложна като техника, но за сметка на това доста отговорна след това за стопаните, тъй като следоперативният период е много важен и трябва да се внимава пациентът да не разкъса конците и да не увреди стомата.“

При женските кучета този проблем го няма, тъй като уретрата е къса и широка, докато при мъжките тя се стеснява в пенисната част и там най-често се задържат песъчинки и камъни. Това налага и извършването на тази операция, която не е лечебна, а палиативна.

Стопанинът трябва да е доста ангажиран след операцията. На кучето се слага предпазна яка, за да може в началото да свикне, тъй като и самата операция е болезнена.

Проблемът с образуването на камъните трябва да се коригира с диетично хранене със специална храна, а чрез операцията се спестяват на стопаните чести посещения в клиниката за катетеризиране.
Когато стопаните забележат проблем, трябва да се изследва урина, за да се определи химичният състав и оттам да се назначи диетично хранене, за да не се допуска образуването на камъни. Но често пъти дори и с това хранене не може да се преодолее образуването им, както е и при хората, коментира в заключение д-р Ангелов от Ветеринарна клиника ИДА-ВЕТ.

%d bloggers like this: