Румен Петков определи като престъпление забавянето на АЕЦ „Белене“

Като престъпление определи забавянето на проекта АЕЦ „Белене“ председателят на ПП АБВ Румен Петков. В сутрешния блок на БНТ в дискусия на тема „Трябва ли ни „Белене“? За и против изграждането на втора ядрена електроцентрала“ той посочи, че нова ядрена централа би имала съществен принос за енергийната сигурност на страната ни – и за гражданите, и за икономиката като цяло. Това е проект, който ще даде съвсем ново звучене на Централна и Северна България, добави той.

Петков каза още, че аргументите против АЕЦ „Белене“, свързани с ядрена безопасност и с опасенията от сеизмично рисков терен на ядрената централа, са базирани на обществени страхове и необосновани. „Стрес тестовете показаха, че АЕЦ „Белене“ е един от най-стабилните проекти. Да спрем да лъжем със сеизмистиката“.

Председателят на ПП АБВ коментира, че подобно на твърденията, че „Турски поток“ няма да има, а проектът вече е факт, съществува обща заблуда за това, че България задоволява енергийните си нужди. Фактът, че имаме ръст на износа с 40% показва достатъчно ясно, че енергетиката е стратегически отрасъл и за националната ни сигурност, коментира Петков.

%d bloggers like this: