film izle

Медицинският университет в Плевен финализира проект за подпомагане развитието на над 100 докторанти

Сподели
Етикети

Проектът за създаване на Център за обучение на докторанти, постдокторанти, специализанти и млади учени към факултет „Медицина” на МУ – Плевен приключи успешно. Това отчете на заключителна пресконференция в клуба на БТА днес ръководителят на проекта професор д-р Мария Средкова. Безвъзмездната финансова помощ за това начинание е на стойност близо 700 хиляди лева, като 590 хиляди от тях са европейски средства, а останалите са осигурени от национално финансиране. Проектът стартира през април 2017  и трябва да завърши окончателно до 31 декември тази година. Според ректора на МУ – Плевен проф. д-р Славчо Томов този проект е изключително важен за висшето училище, защото неговата таргетна група са младите хора, които един ден ще бъдат гръбнака на висшето медицинско образование в България, а част от тях ще се реализират и в Европа.

„Този проект даде възможност на младите хора не само да повишат своята квалификация и да бъдат научени как по-добре да правят наука, но и да се квалифицират в реномирани европейски научни и клинични центрове, което досега не се беше случвало в такъв мащаб за Медицинския университет. Аз съм убеден, че проектът ще има своето последействие и ще окаже своето влияние върху мисленето на младите специалисти. Това беше един тренинг за това да посрещнем предизвикателствата на другия по-голям проект за персонализирана медицина, 3D медицина, роботизирана и минимално инвазивна хирургия, който вече е в ход.”

Според ръководителя на проекта проф. Средкова основната цел на екипа е била да надгради функциониращото докторантско училище на МУ – Плевен със специфични дейности и курсове, необходими за развитието на докторантите, специализантите и младите учени и преподаватели в университета. Те са мотивирани за академична и научно-изследователска кариера, чрез прилагане на иновативно и качествено обучение.

В резултат на успешното изпълнение на дейностите по проекта целевата група от над 100 активни участници /36 докторанти, 12 постдокторанти, 40 специализанти и 12 преподаватели/ получиха високотехнологично обучение и реализация в научната сфера.

Според проф. Славчо Томов, който е главен експерт на проекта, важното е, че е запалена искрицата в една немалка група от млади хора, които да продължат да работят и да се развиват в областта на медицинската наука. Той подчерта, че по програмата за „Наука и образование за интелигентен растеж” МУ – Плевен е едно от първите висши училища в страната, което се възползва от предоставената възможност за европейски средства.

Всички публикации

"Bg Север" - Новини на часа. Информационен сайт, новини от Плевен и региона, анализи, коментари, рубрики, информация