100 години професионален театър в Плевен честваме днес

Община Плевен и Драматично-куклен театър „Иван Радоев“ канят всички жители и гости на Плевен на честване на 100 години от учредяването на професионалния театър в Плевен днес, 22 декември, от 10 часа в Актовата зала на Община Плевен.
На събитието ще се проведе възстановка от протокола на Гражданското събрание, с което е учреден театъра от 22 декември, 1918 г., с кмета на град Плевен Георг Спартански и директора на Драматично-куклен театър „Иван Радоев“ – Плевен, Васил Василев.
По-късно плевенчани за първи път ще чуят сценично четене от актьори от трупата на книгата „НА ПРЕВАЛА“, първо издание на тетрадката с автобиографични бележки на основателя на театъра и неговия първи директор, Александър Гюров.

Място: Актовата зала на Община Плевен
Начален час: 10:00
Вход: свободен

За Александър Гюров:

Александър Гюров е български артист, автор на текстове за театър и основател на професионалния театър в Плевен. Неговата вълнуваща история започва на 18-ти август, 1885 г. в Плевен, Княжество България и включва активна работа като актьор в трупите на пътуващия театър на Роза Ст.Попова, „Съвременен театър“ на Матей Икономов, роли на сцената в първия сезон на Нов народен театър – София и не на последно място – участие в две войни.
Благодарение на Александър Гюров на 22-ри декември, 1918 г. е учредено Гражданско събрание за основаването на Плевенски градски театър, а на 6-ти февруари, 1919 г. се играе първата премиера – „Кин“ от Александър Дюма-син с режисьор Владимир Николов, в която той играе една от главните роли.
Александър Гюров е директор в първите 5 години на новооснования театър, в който в следващите години играе на сцената в Плевен редом с най-ярките таланти на своето време – Вера Игнатиева, Кръстьо Сарафов, Георги Стаматов и др.
Благодарение на Александър Гюров през 2018/2019 празнуваме 100-тния сезон на Драматично-куклен театър „Иван Радоев“ – Плевен.

%d bloggers like this: