film izle
29 декември 2018, 10:39 няма коментари

Люти чушки и джинджифил облекчават упоритата кашлица

kashlicaaС разнообразните неприятни усещания, които предизвиква, кашлицата е на едно от първите места сред многото болести на човечеството. Тя е и едно от най-често срещаните хронични заболявания. Всяка година заради кашлица ходят на лекар 30 милиона души.
Смята се, че основният причинител на кашлицата са острите респираторни инфекции. Оказва се обаче, че не само вирусите, но и лазерните принтери могат да предизвикат това дразнещо състояние. До този извод стигнали немски учени, според които касетите с тонера на лазерните принтери нерядко отделяли вредни вещества, които могат да доведат до проблеми с дишането, кашлица, висока температура и дори астма. Известни са над 10 заболявания, свързани именно с употребата на тази офис техника.
Според някои експерти опасно може да се окаже и толкова модерното джакузи. Специалисти от Националния еврейски медицински център стигнали до извода, че любителите на ваната-масажор се подлагат на сериозен риск. Причината е, че мехурчетата от горещата вода образуват във въздуха фин аерозол, заедно с който в белите дробове попадат и нетуберкулозни бактерии. Проблемът възниква когато през продължителен период бактериите влизат в белите дробове заедно с миниатюрните капчици вода под формата на „мъгла“. Засегнатите може да усетят треска, кашлица, загуба на тегло, умора. При тежки случаи се стига до лечение с антибиотици и стероидни хормони.

В случая с обикновената, простудна кашлица привържениците на народната медицина и противници на хапчетата съветват тя да се лекува с билки, и то такива, които се ползват за подправки. Това е потвърдено и от медицинското изследване, което разкрива, че буквално няма медикаменти, които да лекуват кашлица. Червените люти чушки са особено подходящи, тъй като лютивината им предизвиква потене, засилено отделяне на влага и подобрява кръвообращението. Карамфилите също са чудесно болкоуспокояващо средство, което облекчава кашлицата и хремата. Ако сдъвчете няколко листенца карамфил със захар, кашлицата ще се успокои и дишането ще се улесни. Всички знаят и за мигновеното действие на чая от лайка с лъжичка мед, който впрочем е едно от най-добрите средства за „смазване“ на гърлото.

Джинджифилът е друго много добро средство за облекчаване на кашлицата и като цяло за лечение на инфекциите на горните дихателни пътища – достатъчно е да се добави в ястията, например в пилешката супа, която сама по себе си има успокояващо действие при астматична кашлица или такава, предизвикана от емфизема.

Всички публикации

"Bg Север" - Новини на часа. Информационен сайт, новини от Плевен и региона, анализи, коментари, рубрики, информация