Нова година е празник само за хората, не за животните

kucheeПо нова година канонадата от всякакви гърмящи, светещи и пукащи фойерверки се увеличава многократно. Повечето хора обичат илюминациите, а децата направо ги обожават, но за животните те са голямо изпитание. И наистина, имаме ли нужда на всяка цена от фойерверки, за да сме в празнично настроение? Четириноги членове на семейството ви не биха желали да се забавлявате така. Гърмежите и силните светлини са кошмарни за тях.

Всяка година в резултат на празничните фойерверки страдат хиляди същества. Силните, неочаквани експлозии от фойерверките могат да доведат до изключително тревожно състояние на вашето коте или куче, особено ако страдат и от фобия към гръмотевиците. Това може да доведе до треперене, задъхване, състояние, подобно на раболепие, несигурна походка, желание у животното да се скрие, включително и да избяга от дома си. Ако се случи това, има голяма вероятност и да не се завърне никога. Опасно е и когато животното е пуснато само да се разхожда по време на празници.
Два са аспектите, при които фойерверките се отразяват негативно на състоянието на кучето или котето – звукът (гърмът) и силната светлина. Ако имате помещение, където кучето/котето могат да се чувстват спокойни, просто ги оставете там. Самият гръм може да се заглуши с приятна музика, колкото и странно да ви се струва.

Какво още можете да направите по новогодишни празници, така че и за него те да оставят само добри спомени, без травми – физически и емоционални?
Разхождайте кучето тези дни само на повод, дори най-послушното и добре възпитано куче може да се изплаши от избухналата недалеч пиратка и да побегне. Съкратете времето за разходки до необходимия минимум. Всички игри и занимания на свеж въздух е по-добре да се отменят по време на празниците. Ще компенсирате времето за разходки и игри на кучето малко по-късно, а засега това ограничение е необходимо за неговата безопасност.
Разхождайте се там, където има по-малко хора. Старайте се също да избирате места, където няма счупени бутилки. Не позволявайте на кучето да дъвче или носи между зъбите си картонени гилзи от използвани фойерверки и пиратки (някои от тях може да се окажат все още неупотребени и тогава може да се случи нещастие).
В присъствието на чужди хора в дома задължително следете дали входната врата е затворена. Някой от гостите може специално или случайно да отвори вратата и животното да изскочи на улицата. А при наличието на шум и празнична суматоха неговата липса може дълго да остане незабелязана.
Някои кучета се страхуват много от гърмежите, дори ако ги чуват, докато са на сигурно място в собствения си дом. Кучето, особено в напреднала възраст, в момент на силен стрес може да получи инфаркт или инсултСъздайте безопасно място за вашето куче или коте, където то да отиде, когато чува плашещи го звуци. Това трябва да е място защитено от негова гледна точка, а не от ваша. Дайте му достъп до това място. Защитеното спасително място може да е работеща стратегия за някои кучета, но не за всички. Някои кучета са мотивирани да се движат и да бъдат активни, когато са уплашени и движението им помага да изпитват по-малко страх. Дръжте се нормално и не поощрявайте страха му, като постоянно го галите и успокоявате. То гледа и разбира как вие се държите при „опасност“.

Помнете, че Нова година е празник само за хората, не за животните. Но не забравяйте, че вашият любимец ви обича и заслужава вашата обич и грижа!

%d bloggers like this: