film izle

От кал да си, Иван да си! Честит имен ден!

Сподели
Етикети

Ивановден е най-празнуваният имен ден в България, отбелязван от около 300 хиляди души. На Ивановден (от старобългарски „Бог е милостив“, от евр. „Божа благодат“) се почита Св. Йоан Кръстител, който предрича идването на Исус Христос и дава Свето кръщение в река Йордан. Отбелязва се неподвижно на 7 януари по православния църковен календар.

Според народното вярване Св. Йоан е покровител на кумството и побратимството. Обредното къпане за здраве на Йордановден продължава и на Ивановден. В някои райони на страната то дори е по-характерно за този празник. Българската народна традиция свързва обредите и обичаите на Ивановден с очистителната сила на осветената предния ден вода. Периодът на т.нар. „мръсни дни“ е отминал и всеки обръща поглед напред към сбъдването на предсказанията за добро здраве, берекет и щастлив живот.

Народните обичаи повеляват кумовете или деверът да „къпят“, пръскайки публично с вода младоженците, които са сключили брак преди една година. Младото семейство трябва да посрещне своите гости и да занесе на кума вино, кравай и месо, защото в народната представа Свети Йоан Кръстител е покровител на кумството и побратимството. На този ден ергените къпят момите, окъпвани са младите мъже и именниците.
Обредната трапеза на Ивановден включва варено жито, фасул, ошав, баница, кървавица, печена луканка, свински ребра със зеле.

Ивановци, с които Плевен трябва да се гордее!

Всички публикации

"Bg Север" - Новини на часа. Информационен сайт, новини от Плевен и региона, анализи, коментари, рубрики, информация