Румен Петков в Плевен: Начинът на ценообразуването в българската енергетика е порочен и противоречащ на европейското законодателство

От АБВ ще проведем една широка разяснителна кампания за начина на ценообразуване в българската енергетика, защото той е порочен, дефектен и противоречащ на европейското законодателство. Това заяви на пресконференция днес в Плевен председателят на партията Румен Петков. Той присъства на организираната от партията среща с граждани по проблемите на енергетиката и ценообразуването на ел. енергията. Петков показа сравнение между цените, на които се продава тока от ТЕЦ „Марица“ 1, 2, и 3 и АЕЦ „Козлодуй“.

Две от централите се ползват с държавна поддръжка против  политиката на ЕС като цяло. По данни от ДКЕВР цената от всички източници, от които държавата купува ел. енергия,  формират крайната цена на мегаватчас, подчерта Петков. Цената на АЕЦ „Козлодуй“ е най-евтината и най-чиста енергия , която получават българските граждани. Тя е с изключително влияние върху целия микс на ценообразуването на ел. енергията, добави той. „Не може да не прави впечатление ценообразуването на две от трите „Марици“. И трите използват едни и същи въглища по еднакви технологии, работната заплата на служителите в тях е горе-долу еднаква. Ние плащаме 178 лв. на един мегаватчас  от „Марица“ 1;  115 лв. от „Марица“ 3 и 77 лв. от държавната „Марица“. Това е престъпен договор за българската икономика, подписан от Иван Костов по време на неговото правителство за продажбата на двете „Марици“ при тези условия. Не е проблемът ДКЕВР, а договорът, който е подписан и задълженията, които държавата е поела. А именно  да заплаща на собствениците на „Марица“ 1 и 3 инвестициите, които те правят и въглеокисните емисии“, обясни Петков. По думите му, за миналата година сме платили повече от 600 млн. лв. във въглеокис за „Марица“ 1 и 3. Това безумие ще доведе до фалит на НЕК, смята той. Петков подчерта, че през следващата година цената няма да спадне и престъплението, извършено по време на правителството на Иван Костов 2001 г. е комплицирало в последствие във всички правителства.  „От 2007 г. насам ние сме имали всички основания да атакуваме този договор в Европейската комисия. Защото ние си плащаме на държавната „Марица“, но държавната „Марица“ сама си плаща вредните емисии. Ние плащаме безгръбначието на българските политици. Нашето желание е българските граждани да бъдат информирани и това е, което АБВ е извело като принципна политика за отношението към европейските институции. То ще бъде в основата на нашата еврокампания – нашите евродепутати в Брюксел да се борят срещу двойните стандарти“, заяви още Петков.

От АБВ настояват още за стартиране процедурата за АЕЦ „Белене“, защото НС взе необходимото решение и Министерство на енергетиката трябва незабавно да стартира процедурата за привличане на стратегически инвеститор. „Нашата принципна позиция е, че най-доброто решение е централата да бъде 100% държавна собственост. Но така или иначе днес държавата има гарантирани 30% в проекта чрез досега направените инвестиции за купената техника и технологии от  „Росатом“. На големия енергиен форум за енергетиката, който АБВ организира в столицата миналата седмица, едно от най-големите имена в областта на атомните проекти проф. Холгер Рогнер, също беше убеден, че най-доброто решение за нас е държавната централа. Ние от АБВ настояваме за възможно най-бързи промени в енергийната стратегия на България. Имаме още по-силно основание това да го искаме в Плевен, защото през 6 от нашите общини трябва да мине газопровода. Това са работни места, сигурност, инвестиция“, категоричен бе Петков.

%d bloggers like this: