film izle

Румен Петков: Намирането на силните държавни решения без диалог е невъзможно

Председателят на ПП АБВ Румен Петков присъства на организираната от партията в Плевен среща с граждани по проблемите на енергетиката и ценообразуването на ел. енергията. Срещата е част от разяснителната кампания на АБВ за начина на ценообразуване в българската енергетика, който, според Петков, е порочен, дефектен и противоречащ на европейското законодателство. Пред гражданите беше изнесен банер със сравнение между цените, на които се продава токът от ТЕЦ „Марица“ 1, 2, и 3 и АЕЦ „Козлодуй“.

Румен Петков в Плевен: Начинът на ценообразуването в българската енергетика е порочен и противоречащ на европейското законодателство

Според Петков, престъпен е договорът, подписан от Иван Костов по време на неговото правителство за продажбата на двете „Марици“. Чрез него държавата се задължава да заплаща на собствениците на „Марица“ 1 и 3 инвестициите, които те правят, както и вредните емисии. Което многократно оскъпява цената на ел. енергията, произвеждана в тях. Повече по тази тема и други актуални теми от деня, Петков коментира в интервю за BG Север.

– Г-н Петков, от показаната таблица видяхме разликата в цената на електроенергията в различните електроцентрали и възобновяемите източници, от които се получава общият микс на крайната цена на тока за потребителите. Ще продължава ли тази цена да се вдига и защо?

– Да, защото няма как да не се вдига цената на въглеокисните емисии. Това е инструмент за натиск да се спрат въглищните централи. Ние плащаме тези емисии и само по себе си това вдига цената на тока.

– Как може да се промени това?

– От Европейската комисия. Тя има правомощията да анулира елементи от договор поради наличие на нарушение на европейски нормативни документи. В един от тях е забранена държавната помощ за частни компании, каквито са „Мариците“ 1 и 3.

– Кой трябва да я сезира?

– Българското правителство, евродепутатите ни…

– АБВ ще участва ли в евроизборите? Имате ли кандидатура за водач на листата?

– Да, ще участваме. На 5 февруари е заседанието на Националния съвет, на което ще разгледаме всички възможности и ще приемем окончателно политическия манифест, който е в основа на документите за трите избора през настоящата година. Рано е да се коментира водач.

– Щом казвате „трите избора“, значи очаквате освен европейски и местни, да има и предсрочни парламентарни избори?

– Според мен те са неизбежни.

– Как ще коментирате речта на президента Румен Радев от днес? (интервюто е взето на 28 януари, б. р.)

– Президентът, казвам го със самочувствие, до голяма степен стъпи на политическия манифест на партия АБВ. „Икономически застой и безпътица” – това е първата заложена констатация на ПП АБВ. По-нататък по сигурността, здравеопазването, сигурността на селото, отровената политическа атмосфера, духовната нищета, необходимостта от смяна на модела на управление, също. Цитирам: „Ние от АБВ се противопоставяме на този порочен модел на управление”.

– Стана дума за нов политически проект, който би подкрепил…

– Аз не мисля, че президентът би се ангажирал с политически проект по време на мандата си. Ако той подкрепи нов политически модел, това е друго. Политическият модел по някакъв начин засяга държавното устройство, докато политическият проект е конкретен. Ако президентът, който и да е той, по време на мандата си се ангажира с политически проект, това е фатално за държавата.

– А какъв модел бихте подкрепили вие?

– Ние от АБВ продължаваме да считаме, че намирането на силните държавни решения без диалог е невъзможно. И политическата конфронтация е вредна за страната. Политическото противопоставяне не отговаря на стремежа да преодолеем точно тази отровена атмосфера. Трябва да знаем точно кой какъв принос има и го казвам като човек, който сигурно има принос за отравяне на атмосферата. Казвам съвършено ясно, че основният носител на отравянето е Цветан Цветанов. На насаждането на междуинституционална омраза. И няма никакво значение дали участваш в управлението, или в опозицията. Да насаждаш омраза у другите е нещо, лишено от смисъла на поведението на един общественик. Това противопоставяне задълбочава отравянето. Ние си сменяме приоритетите със смяната на правителството, ако въобще имаме приоритети.

– Какво имате предвид?

– Ще дам пример – едно от най-силните неща в речта на президента е оценката му за законодателния провал на Народното събрание. Постоянно се променят закони. Не само в това НС. Това е, за съжаление, традиция. Някои от законите, свързани с наказателното право, са променяни повече от 100 пъти по време на прехода. Какви са ярките примери – имаш закон и обявяваш промени, защото той се нарушава. ГЕРБ промениха изборното законодателство в частта да могат да се огласяват прогнози в деня на размисъл и в деня на избор. Защото се нарушавал законът. Имаме ли проститутки? Защо тогава не легализираме проституцията. Продават ли се наркотици? Защо да не ги легализираме. От тези две пера поне ще влезе и някой лев в бюджета. Да променяш закона, защото се нарушава, означава, че нямаш държава. Втори пример – приемаш едни правила, при които трябва да се купят самолети. Но понеже нямаш гръбнак да защитиш българския национален интерес, а си си обещал някои части на тялото някъде, после променяш тези правила, за да реализираш обещаното. А не за да защитиш българския национален интерес. Променяхме енергийната стратегия преди Коледа, последствията са катастрофални. В тази си част президентът е абсолютно прав. А това от АБВ го говорим и в предния парламент, в който участвахме и напуснахме, и сега.

– „За” президентска република ли сте?

– Ние сме казали, че сме „за” президентска република още преди 4 години.

има 1 коментар
  1. рубрика "Читателят пита?" каза:

    Как точно се е получила средната цена за ТЕЦ от 173/лвМВтч? Пробах всички възможни комбинации от цените, на които се продава токът от ТЕЦ „Марица изток 1, 2 и 3″ представени на банера, но такова число не успявам да получа. Някаква неизвестна нова формула ли е използвана?

    Иначе както винаги Румен Петков е абсолютно прав за всичко и е един от малкото дето имат топки да казват нещата с истинските числа и думи вместо със заучените политически фрази дето накрая нищо не казват.

Всички публикации

"Bg Север" - Новини на часа. Информационен сайт, новини от Плевен и региона, анализи, коментари, рубрики, информация