film izle

Кметът Спартански: Фестивал на духовата музика в Плевен ще има, въпреки решението на съветниците

Обявена е дарителска акция в подкрепа на събитието и Общинския духов оркестър

„Най-масовият и най-демократичният фестивал, проведен в Плевен миналата година, е този на брас-бендовете или преведено на български – на духовите оркестри „От бай Дико до „Тико, Тико…” Затова ще призова гражданите и фирмите, които желаят, да съберем тези 15 – 18 хиляди лева, за да направим второто издание на този фестивал през септември.“ Това обяви на днешната седмична оперативка в общината кметът Георг Спартански по повод отказа на Общинския съвет да гласува 20 хиляди лева на последната си сесия за подкрепа на културното събитие. Той припомни, че Общинският духов оркестър, който е главен организатор на фестивала, през миналата година е получил най-престижното музикално отличие на Съюза на музикалните дейци „Златна лира”.

Кметът заяви, че от днес обявява официално дарителската акция в подкрепа на фестивала и Общинския духов оркестър и лично ще вземе участие в нея с достатъчно знакова сума. Спартански се ангажира всеки понеделник на редовния седмичен брифинг с ръководството на общината да обявява всички постъпили дарения в подкрепа на културното събитие.

Всеки, който подкрепя събитието, може да предостави средства по дарителската сметка на Община Плевен:

Община Плевен
Българо-американска кредитна банка – Офис Плевен
BIC BGUSBGSF
IBAN: BG85BGUS91608404113900
код вид плащане: 44 51 00 – Набиране на парични средства за провеждане на втори Биг бенд фест „От бай Дико до „Тико, Тико…”

Най-ощетен след проведените дебати и направени предложения при приемането на Сборния бюджет на Община Плевен за 2019 г. е Културният календар, коментира още кметът Георг Спартански на седмичната среща със своя екип и представители на медии. В резултат близо ¼ от планираните средства бяха пренасочени от местния парламент за различни други направления, оставяйки с противоречиви мотиви без реализация вторите издания на Международния симпозиум по скулптура и Биг бенд феста „От бай Дико до „Тико, Тико…”, намалена беше и сумата за провеждане на Театралния куклен фестивал „Шарено петле”. Оказа се, че по мнение на съветници не сме дорасли за Симпозиум по скулптура и резултатите от него не се приемат еднозначно, въпреки че Общинският съвет гласува статут културното събитие да се провежда на всеки две години и който дефакто сега нарушава с решението си да не се провежда, продължи Георг Спартански.

Всички публикации

"Bg Север" - Новини на часа. Информационен сайт, новини от Плевен и региона, анализи, коментари, рубрики, информация