film izle
10 февруари 2019, 8:49 3 коментара

Залата на Театъра вече носи името на първия директор Александър Гюров

Зала Голяма сцена в ДКТ „Иван Радоев“ вече носи името на първия директор на Театъра Александър Гюров. Това обяви настоящият ръководител на културния институт Васил Василев след премиерата на „Картоиграчи“ снощи. Поводът е отбелязването на 100 години професионален театър в Плевен, а времето – три дни след първата премиера в Плевенския театър.

Първата за празничната година премиера – „Картоиграчи“ от Н. В. Гогол, беше посрещната с аплодисментите на препълнения салон.

За презентацията е нужен JavaScript.

Режисьорът Денис Азаров  от „Гогол-център“, Москва, пренася текста на Гогол в съвремието и ни показва историята на комарджията Ихарев и трима негови „колеги“. Но има ли обедител в тази игра и какво се случва с печалбата? Това разказват на сцената актьорите от трупата на ДКТ „Иван Радоев“: Асен Данков, Адриан Филипов, Антъни Пенев, Петьо Кръстев, Георги Енчев, Генадий Николов, Сергей Константинов, Нина Илиева- Петкова, Мария Йорданова, Бориса Сарафова, Камелия Хатиб, Васил Витанов, Александър Кънев. 
Сценографията е на Илья Кутянский, а костюмите на Ваня Боуден.
Следващото представление е на 26 февруари.

има 3 коментара
 1. Ворошилов каза:

  То нищо вече няма е Плееен ни новини ни нищо. Няма го въобще на картата с новините. А местните новини са че кмета смел 5 листа в Сторгозия и отишъл да пие чай за сгряване. Почистващи фирми в Плевен няма ли че кмета и ентусиасти предизборно да чистят. За какво плащаме тая скъпа такса смет?

 2. Катерина Измайловна каза:

  В интервю по Националната телевизия, посветено на 100-годишния юбилей на Плевенския театър, интервюираната девойка с голяма мъка си спомни имената на двама актьори, играли тук: Бебо Домусчиев и Саша Филипова. Актьорите и режисьорите играли и поставяли пиеси през 100-те години театър са много по сто и сред тях: Кръстю Сарафов, Коста и Владимир Трандафилови, Иван Димов, Н. Масалитинов, Боян Дановски, Борис Спиров, Асен Шопов, Георги Черкелов, Наум и Христо Шопови… Не упреквам днешните плевенски театрали, че не знаят тези имена. Те не са виновни за своето невежество – такова им е образованието. Важното е да се вдига шум, все ще се намерят наивници, дето да им вярват на хвалбите.

 3. Ярославна каза:

  В Плевен културната политика по традиция е странна. Това с пълна сила се отнася и до кръщаването на най-представителната зала в града – Голямата сцена в театъра – на името на Александър Гюров. Ни най-малко не подценявам будителската му роля, но учредяването на Градски театър в Плевен е дело на широк кръг от плевенската интелигенция, а не на един човек. Редом с Александър Гюров инициатор за създаването на театъра е и Петър Габровски. Немедлено да му се намери зала, защото така е несправедливо! Тогавашният кмет Алекси Милев също е играл съществена роля за учредяването. Днес се чуват гласове, че най-после Александър Гюров е изваден от сянката на Иван Радоев и справедливостта най-после е възтържествувала! Предлага се да бъде поставена на Плевенска сцена някоя пиеса на Гюров. Чували ли сте за такива пиеси?
  Така е, когато с културата на един град се разпореждат пришелци отнякъде си и на всяка цена искат да оставят следа. За съжаление, наистина оставят след себе си не следи, а руини.

Всички публикации

"Bg Север" - Новини на часа. Информационен сайт, новини от Плевен и региона, анализи, коментари, рубрики, информация