film izle

11 февруари – Международен ден на болните

Сподели

11 февруари е определен като Международен ден на болните (World Day of the Sick). Това събитие се възприема по-скоро като социално движение, насочено към подпомагане на болните хора. Световният ден на болните е създаден на 13 май 1992 година по инициативата на покойния Папа Йоан Павел II. В специалното послание, написано по този повод, Папата отбелязал, че ежегодното честване на Световния ден на пациента има определена цел – „да се предаде усещането на многобройния медицински персонал на католическите организации, на вярващите, на цялото гражданско общество за необходимостта от по-добри грижи за болни и немощни и облекчаване на тяхното страдание“.

През 1991 г. папа Йоан Павел II е бил диагностициран с болестта на Паркинсон. Той избрал Световния ден на болните една година след поставяне на диагнозата. Световният ден на пациента, отбелязан през 2005 г., бил с особено значение, тъй като 2005 г. е годината на смъртта на папа Йоан Павел II.

За първи път Световен ден на болните се е чествал на 11 февруари, 1993 година. Датата е избрана поради факта, че католиците по цялият свет от древни времена празнуват 11 февруари като Международен ден на пациента. Именно на този ден във френският град Лурд преди много векове имало явление на Дева Мария. Света Богородица, Дева Мария от Лурд (Our Lady of Lourdes), излекувала страдащите, превръщайки се по този начин в символът на спасителя на болните.

Всички публикации

"Bg Север" - Новини на часа. Информационен сайт, новини от Плевен и региона, анализи, коментари, рубрики, информация